Με αφορμή την κατάθεση σχολίων στις εκτιμήσεις του Ακτιβιστή για τον εγκεκριμένο πλέον προϋπολογισμό του Δήμου Θερμαϊκού για 2011 και σε όσα διαμείφθηκαν στη συνεδρίαση ("Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία ο "Προϋπολογισμός να σε πάρω να φύγουμε"), επιθυμούμε - χωρίς διάθεση υποδαύλισης των υφιστάμενων αντιθέσεων - να δούμε πολιτικά πως διαμορφώνεται το σκηνικό στα πλαίσια της δημοτικής ομάδας που σήμερα διοικεί το Δήμο.


Ασκήσαμε μια ειλικρινή, αν και αυστηρή κριτική στον τρόπο λειτουργίας της πλειοψηφίας και δεχθήκαμε σχόλια από δημοτικούς συμβούλους, που κατά την άποψή μας, εκφράζουν τις δύο από τις τρεις τουλάχιστον ομάδες που συστεγάζονται στην "φιλόξενη" παράταξη "Θερμαϊκός για όλους" και που μπορεί να έχουν διαφορετικές αφετηρίες συγκρότησής τους (προσωπικές, ιδεολογικές, ατομικών φιλοδοξιών ή συμφερόντων κλπ).
Σχόλια  τα οποία αν και απευθύνονται στον   Ακτιβιστή, εν τούτοις είναι ολοφάνερο ότι έκαστο στοχεύει και κριτικάρει κυρίως  τον εσωπαραταξιακό έτερο πόλο.

Έτσι δεν εκπλαγήκαμε (αντίθετα επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις μας) από τον σχολιασμό. Και αφού συμπεριλάβουμε στο τέλος της παρούσας ανάρτησή μας τα σχόλια του Αντιδημάρχου κ. Λαζαρίδη και του δημοτικού συμβούλου κ. Ασθενίδη, θα θέλαμε με τη σειρά μας να ερμηνεύσουμε ορισμένα σημεία τους:
  • Προφανώς δεν ήταν όσο ρεαλιστικά (ή σκληρά ;) περίμενε ή εισηγήθηκε ο κ. Ασθενίδης, τα μέτρα που εισήχθηκαν με το νέο προϋπολογισμό. Γι' αυτό προφανώς, παρότι δε διαφοροποιήθηκε, δε  δίστασε να προτείνει   νεοφιλελεύθερο τρόπο ελαχιστοποίησης των δαπανών με τις προτάσεις του για μείωση της μισθοδοτικών εξόδων προς το προσωπικό και τον περιορισμό των θέσεων εργασίας και αύξησης των εσόδων με την εκποίηση δημοτικής περιουσίας. Μάλιστα δε διστάζει να χαρακτηρίσει "μόνιμα άφωνους" τους συναδέλφους του που δεν τολμούν να πάρουν θέση.
  • Δικαιώνει επίσης την  άποψή μας για "παραζαλισμένη και ασύντακτη Διοίκηση" όταν αναγνωρίζει ως ετερόκλητη πολιτικά την παράταξη στην οποία συμμετέχει.
  • Και βέβαια έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον  ομοϊδεάτη του κ. Λαζαρίδη τόσο στην εκτίμηση για τον αν επιχορηγούνται τα σωματεία με τα 75.000 ευρώ αλλά και για  το αν  υφίσταται νομικό πλαίσιο (μήπως η αντιπαράθεση θα έπρεπε να γίνει στην ουσία ;) για την εκποίηση δημοτικής περιουσίας, μείωσης μισθοδοτικών δαπανών και περιορισμού προσωπικού.
  • Από την άλλη θα χαρακτηρίζαμε άτολμη την θέση του Αντιδημάρχου, που αν και προτείνει ρεαλιστικούς τρόπους αύξησης των εσόδων, διστάζει να έχει ξεκάθαρη τοποθέτηση στο ζήτημα της εκποίησης αλλά και στη μείωση του προσωπικού ( αν και με το πρόγραμμα  επιτήρησης  στο οποίο εντάσσεται ο Δήμος, μετά τις χθεσινές εξαγγελίες Ραγκούση προσλήψεις δεν προβλέπεται να υπάρξουν και έτσι οι σκέψεις και προτάσεις πιθανών να αντικατασταθούν από τις ντιρεκτίβες).
Πέρα όμως από τα παραπάνω θα θέλαμε να σταθούμε στο θετικό των επώνυμων και δημόσιων διαφοροποιήσεων των ανδρών γεγονός που καταδεικνύει και την ύπαρξη συγκροτημένων απόψεων (ανεξάρτητα αν κανείς διαφωνεί ή όχι με αυτές) αλλά και την δημόσια προβολή τους.

Και αναπόφευκτα τίθεται το ερώτημα. Τι γίνεται στην άλλη όχθη του λόφου;
Γιατί τόση ενδοσκόπηση και μυστικισμός;
Όλα θεωρούν ότι θα λυθούν με την προσδοκώμενη έκδοση του κυοφορούμενου νέου παραταξιακού εντύπου;
Άλλωστε η σκέψη και ο λόγος πάντα προηγούνται  της καταγραφής τους.





Σχόλιο του κ. Λαζαρίδη: (27/4/11)
κύριε Ιβάνοβιτς,
με ενδιαφέρον διάβασα τα σχόλιά σας, για τα οποία θα ήθελα να καταθέσω και τις δικές μου απόψεις. Ξεκινώντας από το τέλος, θα συμφωνήσω αβίαστα με τις θέσεις σας για μαζικό αθλητισμό και χρήση των δημοτικών γηπέδων από τους δημότες. Θα διαφωνήσω όμως με την αυθαίρετη εκτίμησή σας ότι τα χρήματα που αποφασίστηκε χθες να δοθούν στα αθλητικά σωματεία αφορούν επιχορηγήσεις τους. Με εξαίρεση την οικονομική ενίσχυση της Επανομής, όλα τα υπόλοιπα ποσά αφορούν δαπάνες συντήρησης των γηπέδων. Δεν φαντάζομαι να αμφισβητείτε ότι αποτελεί υποχρέωση του Δήμου η συντήρηση των γηπέδων του; Ερχόμενος στον προϋπολογισμό, δεν μπορώ να αντιληφθώ που εντοπίσατε νέο "χαράτσωμα" των δημοτών! Εκτός βέβαια εάν αναφέρεστε στην προσπάθεια της Διοίκησης να εισπράξει τα εκατομύρια των ανείσπραχτων μέχρι σήμερα βεβαιωμένων οφειλών επιχειρήσεων και δημοτών. Μα εσείς εγκαλείτε την σημερινή διοίκηση όταν γράφετε ότι δεν το κάνει! Μάλιστα, όταν αμφισβητεί το αποτέλεσμα της προσπάθειας αυτής ο ίδιος ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, ποιό μήνυμα περνάμε σαν Δημοτικό Συμβούλιο; Τέλος, αναφερόμενος στο ύψος του προϋπολογισμού, πολύ σωστά κατά την άποψή μου κινήθηκε στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα. Το γεγονός ότι ακούστηκαν πυροτεχνήματα περί εκποίησης ακίνητης περιουσίας ή μείωσης της μισθοδοσίας θα ήμουν πρόθυμος να τα συζητήσω από τη στιγμή που θα διαμορφωνόταν και το νομοθετικό πλαίσιο που θα τα προέβλεπε. Με δεδομένη την οικονομική κατάσταση του Δήμου, εκτίμηση της Εκτελεστικής Επιτροπής, στο σύνολό της, είναι ότι πρέπει να κινηθούμε ταχύτατα στην κατεύθυνση της αύξησης των εσόδων του Δήμου, η οποία αποτελεί αναγκαία συνθήκη επιβίωσης. Αυτό επιτυγχάνεται με ταυτόχρονη προσπάθεια σε τρεις κατευθύνσεις. Η πρώτη αφορά την είσπραξη των τρεχουσών και των βεβαιωμένων οφειλών. Η δεύτερη στην αξιοποίηση των φυσικών πλεονεκτημάτων του τόπου μας και σε νέες πηγές εσόδων. Ήδη συζητείται το ενδιαφέρον κάποιων εν δυνάμει επενδυτών, τακτοποιούνται εκκρεμότητες με δημοτικά ακίνητα ώστε να προχωρήσουμε άμεσα, τις επόμενες ημέρες, σε δημοπρασίες και έχουμε προχωρήσει τη σύσταση του λιμενικού γραφείου του Δήμου μας σε βαθμό που σύντομα θα προσφέρει νέα έσοδα στα δημοτικά ταμεία. Είναι δικαίωμά σας λοιπόν να προδικάζετε το αποτέλεσμα της οικονομικής πολιτικής της Διοίκησης, αλλά ταυτόχρονα, είναι υποχρέωσή μας να εργαστούμε σκληρά για να σας διαψεύσουμε.
με εκτίμηση
Γιώργος Λαζαρίδης


Σχόλιο του κ. Ασθενίδη (29/4/11)

Κύριε Ιβάνοβιτς,
Με αφορμή τα σχόλια σας για τη στάση μου στο ζήτημα του προυπολογισμού, και τα σχόλια περι "διαφοροποίησης" και "εσωτερικής αντιπολιτευτικής πρακτικής" θα ήθελα να σας επισημάνω τα εξής:
Πολιτεύομαι με απόψεις συγκεκριμένες που βασίζονται σε πολιτικές αρχές αδιαπραγμάτευτες. Στο ζήτημα του προυπολογισμού προφανώς και δε διαφοροποιήθηκα καθώς υπερψήφισα την εισήγηση χωρίς σχόλια ή επιφυλάξεις. Πού γίνεται αντιληπτή η διαφοροποίηση; Ως δημοτικός συμβουλος και ως όφειλα, σε αντίθεση με μονίμως άφωνους συναδελφους μου,εξέφρασα πάγιες θέσεις μου, που αφορουν στα δημόσια οικονομικά, και υπερθεμάτισα στην λήψη μέτρων για τον περιορισμό των δαπανών. Το γεγονός οτι η διοίκηση στην οποία συμμετέχω και στηρίζω με την στάση μου και την ψήφο μου, δεν υιοθετεί τις συγκεκριμένες αυτές απόψεις ειναι ζήτημα αντίληψης, και εν πάσει περιπτώσει, όλα κρίνονται εκ τους αποτελέσματος.
Όσο αφορα την "αντιπολιτευτική πρακτική", όπως μάλλον βαπτίζετε την έκφραση κάθε διαφοροποιημένης γνώμης μέσα σε μια πολιτικά ετερόκλητη παράταξη, σας υπενθυμίζω οτι η παράταξη με την οποία εκλέχθηκα δύο φορές με δέχεται με τις θέσεις μου αυτες, και το ζήτημα τελειώνει εκεί.
Οσο αφορά, τέλος, το ζήτημα των δύο εισηγήσεων για χρηματοδότηση σωματείων, ειναι πάγια πολιτική θέση μου η αντίθεση με κάθε είδους κρατικής επιχορήγησης προς ιδιώτες. Για το συγκεκριμένο θέμα τηρώ όλα τα χρόνια την ιδια συγκεκριμένη στάση, και προτιμώ να παραμέινω πολιτικά έντιμος και συνεπής, παρα πρόσκαιρα να γίνω αρεστός σε μικροσυμφέροντα και παρέες, που συζητούν πίσω απο κλειστές πόρτες.
Είναι προφανές οτι στην ανάρτηση σας, τεχνιέντως αποκρύπτετε οτι στις δύο αποφάσεις με τις οποίες εκταμιεύονται απο το δημοτικό ταμείο ποσά άνω των €70.000, ο γράφων μειοψήφησε. Θα μπορούσα να είμαι αναλυτικότερος για τα θέματα που έθεσα στο δημοτικό συμβούλιο, για το λόγο για τον οποίο μειοψήφησα, για το ζήτημα των αθλητικών εγκαταστάσεων και το καθεστώς που διέπει την αδιαφανή λειτουργία τους, αλλά τηρώντας τους κανόνες της συζήτησης, θα κλείσω εδώ το ήδη μακρύ σχόλιο μου, με επιφύλαξη να επανέλθω εφόσον τύγχάνω φιλοξενίας.
φιλικά,
Θέμης Ασθενίδης, δημοτικός σύμβουλος
ΥΓ Προς τον συνάδελφο Γιώργο Λαζαρίδη και σε ότι με αφορά το παραπάνω σχόλιο του περι απόψεων "πυροτεχνημάτων" που εξέφρασα, να υπενθυμίσω πως τις θέσεις αυτές που εκφράζω δεν τις διατύπωσα πρώτη φορά σήμερα. Η θέση μας και η στάση μας μας ακολουθεί και μας χαρακτηρίζει, και στη σύντομη θητεία μου στα δημοτικά έδρανα φρόντισα να κάνω γνωστές δημόσια τις δικές μου θέσεις, και προς αυτές παραμάνω περήφανα συνεπής. Επιπλέον και για θεραπεία της άγνοιας, τόσο η εκποίηση ακινήτων, όσο και η μείωση μισθών και προσωπικού καλύπτονται επαρκώς ήδη απο την κείμενη διοικητική νομοθεσία.

Ακτιβιστής
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.