Βρισκόμαστε στην  ευχάριστη θέση να έχουμε επιτέλους μια απάντηση από τον Δήμο Θερμαϊκού, σε ένα από τα πολλά ζητήματα (που αναδείξαμε μέσα από τον Ακτιβιστή, και άπτονται της καθημερινότητας των δημοτών), υπογεγραμμένη από τον Δήμαρχο κ. Γιάννη Αλεξανδρή. Παραθέτουμε την επιστολή, την οποία θα σχολιάσουμε σε επόμενη ανάρτησή μας:


Απάντηση Δημοτικής Αρχής σε ανάρτηση ιστολογίου activistika.blogspot.com

Στο ιστολόγιο σας αναρτήθηκε στις 12 Ιουνίου 2012 ένα κείμενο με τίτλο «Όταν λεφτά υπάρχουν ....και σπαταλιούνται». Είναι προφανές ότι σκοπός του συντάκτη, ο οποίος έχει κυριολεκτικά απόλυτη άγνοια των δεδομένων του έργου στο οποίο αναφέρεται, είναι η δημιουργία αρνητικών εντυπώσεων στους αναγνώστες σε σχέση με τη διοίκηση του Δήμου Θερμαϊκού. Εκμεταλλευόμενος τη γενικότερη συγκυρία και το σκεπτικισμό που υπάρχει στη δημόσια ζωή γύρω από τις δημόσιες δαπάνες και τον περιορισμό αυτών, προσπαθεί να καταλογίσει στη διοίκηση του δήμου ότι εκτελεί ένα «άχρηστο έργο» επειδή απλά και μόνο βρέθηκαν να υπάρχουν κάποια διαθέσιμα χρήματα από το ΕΣΠΑ.
Για την αποκατάσταση της αλήθειας - και την ενημέρωση αρχικά του ίδιου του συντάκτη, αλλά και των αναγνωστών του ιστολογίου – πρέπει να αναφερθούν τα εξής:
1.   Το εν λόγω έργο αφορά στη ««Βελτίωση και ενοποίηση κοινόχρηστων χώρων και κοινωφελών εγκαταστάσεων στα Κ.Χ. 101-109 και 42Τ Τ.Δ. Περαίας - Σύνδεση με το θαλάσσιο μέτωπο». Αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας ανάπλασης περιοχών του Δήμου μας, η οποία ξεκίνησε επί δημαρχίας Αντώνη Ματζάρη. Πρόκειται δηλαδή για έργο ενταγμένο σε έναν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό του δήμου και όχι για κάτι αποσπασματικό.
2.   Ειδικότερα, με το έργο αυτό προβλέπεται η ανάπλαση τμήματος του αστικού ιστού του οικισμού της Περαίας στο οποίο σήμερα συγκεντρώνονται πολλές κοινόχρηστες και κοινωφελείς λειτουργίες. Πρόκειται για μια οριοθετημένη και συνεκτική περιοχή 48 στρεμμάτων, για την οποία στόχος είναι αφενός, η ανάδειξή της ως πυρήνα ψυχαγωγίας, πολιτισμού, αναψυχής και εκπαίδευσης, αφετέρου, η σύνδεσή της με το κυρίαρχο στοιχείο που χαρακτηρίζει τον οικισμό, το θαλάσσιο μέτωπο.
3.   Η διαμόρφωση πεζοδρομίων, στην οποία εστιάζεται η ανάρτηση, αποτελεί ένα μικρό μέρος του έργου, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:
·         τη δημιουργία δικτύων ποδηλατοδρόμων και πεζοδρόμων για τη σύνδεση των κοινόχρηστων χώρων και των κοινωφελών εγκαταστάσεων της περιοχής μελέτης τόσο μεταξύ τους όσο και με το θαλάσσιο μέτωπο του οικισμού.
·         τη διαμόρφωση του κοινόχρηστου χώρου (ΚΧ. 102) που βρίσκεται επί της οδού Πέτρου και Παύλου (πρώην Φιλελλήνων).
·         τη βελτίωση των παιδικών χαρών του  ΚΧ 42Τ με την τοποθέτηση κατάλληλου εξοπλισμού (όργανα, φωτισμός, δάπεδα ασφαλείας).
·         τη δημιουργία χώρων στάθμευσης στις τρεις κορυφές της περιοχής μελέτης και συγκεκριμένα στα ΚΧ 104, ΚΧ 101,  ΚΧ 109 οι οποίοι θα εξυπηρετούν και την ευρύτερη περιοχή.
·         τη βελτίωση του αστικού τοπίου μέσω δενδροφυτεύσεων, ολοκληρωμένων αστικών πρασίνων και τοποθέτησης κατάλληλου εξοπλισμού (κάδοι απορριμμάτων, φωτισμός, καθίσματα κλπ) .
·         Την κατασκευή δικτύου όμβριων υδάτων επί των οδών Φιλίππου - Ακτής, Φιλελλήνων - Θερμαϊκού και Ρήγα Φεραίου – Θερμαϊκού που περικλείουν την περιοχή ανάπλασης.
·         Για την κάλυψη των ηλεκτρομηχανολογικών αναγκών και λαμβάνοντας υπόψη την επιταγή ορθολογικότερης κατανάλωσης ενέργειας, ειδικά σε κοινόχρηστους χώρους, προβλέπεται η  αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ηλιακή) καθώς και η εκμετάλλευση των όμβριων υδάτων (μέσω υπόγειων δεξαμενών) για τη δημιουργία πιδάκων στη συμβολή της Ρ. Φεραίου και του κάθετου πεζόδρομου μεταξύ των δύο σχολείων. Ειδικότερα, για τον ηλεκτροφωτισμό της περιοχής παρέμβασης, προβλέπεται συνδυασμένο δίκτυο με  φωτοβολταϊκούς και συμβατικούς ιστούς ώστε να διασφαλίζεται η φωταγώγηση της περιοχής την χειμερινή κυρίως περίοδο κατά την οποία η ηλιοφάνεια είναι περιορισμένη. Όσο αφορά τα συγκροτήματα σιντριβανιών, το νερό των πιδάκων αποχετεύεται πλήρως μέσω επιφανειακών σχαρών στα φρεάτια που είναι τοποθετημένα τα ακροφύσια και οι αντλίες των πιδάκων, από όπου επανασυλλέγεται, φιλτράρεται και επανεκτοξεύεται το νερό χωρίς να γίνεται αλόγιστη χρήση του.
4.   Όσο αφορά στον προϋπολογισμό του έργου, για τον οποίον ο συντάκτης επίσης δεν είναι σωστά πληροφορημένος, αυτός ανέρχεται στα 2.805.500,00€ (και όχι πάνω 2.000.000€ όπως αναφέρεται γενικά και αόριστα στο δημοσίευμα) (συμπεριλαμβανομένου 23% Φ.Π.Α.) και συντάχθηκε σύμφωνα με τα οριζόμενα της  υπ’ αρ Δ 17α/62/3/ΦΝ437 Υ.Α. ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. (ΦΕΚ 513 Β’/19-03-2009) «Έγκριση αναπροσαρμογής και συμπλήρωσης Ενιαίων Τιμολογίων Οικοδομικών Έργων» της Δ/νση Νομοθετικού Συντ/σμού και Κωδ/σης  της Γ.Γ.Δ.Ε. του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Όλες οι εργασίες εκτελούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3669/08 - «Κύρωση της κωδικοποίησης της Νομοθεσίας Κατασκευής Δημοσίων Έργων» (Φ.Ε.Κ.Α’116/18-06-2008). 
5.   Η χρηματοδότηση του έργου προέρχεται από σχετικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, στο οποίο ο δήμος μας υπέβαλλε σχετική πρόταση. Το πρόγραμμα αυτό χρηματοδοτεί έργα αστικών αναπλάσεων και μόνον. Η πρόταση αυτή αξιολογήθηκε από την αρμόδια διαχειριστική αρχή και το έργο προκρίθηκε προς χρηματοδότηση. Οι αξιολογητές της διαχειριστικής αρχής είναι εξειδικευμένα στελέχη με γνώση της αγοράς. Θα πρέπει να τονιστεί ότι, οι διαδικασίες αξιολόγησης των έργων είναι ιδιαίτερα απαιτητικές και ένα σημαντικό στοιχείο που αξιολογείται μεταξύ άλλων είναι και η συνεκτικότητα του έργου που προτείνεται με άλλα έργα στην περιοχή. Έτσι έγινε και στην προκειμένη περίπτωση όπου εκτιμήθηκε το γεγονός ότι το έργο εντάσσεται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό βελτίωσης του αστικού περιβάλλοντος της περιοχής.
6.   Η βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος αποτελεί σημαντική ανάγκη για τους κατοίκους της περιοχής, και το έργο αυτό θα συμβάλλει τα μέγιστα προς την κατεύθυνση αυτή. Δεν πρόκειται για «..εξωραϊσμούς και αναπλάσεις ( με αέρα - πατέρα λεφτά)…» όπως ελαφρά τη καρδία διατείνεται το δημοσίευμα.
Η διοίκηση του δήμου προσπαθεί να αξιοποιεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις δυνατότητες που παρέχει το ΕΣΠΑ και άλλα χρηματοδοτικά μέσα για την υλοποίηση έργων που συμβάλλουν στη λύση προβλημάτων και στην βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων της περιοχής.
Είναι λοιπόν αστείο, από τη μια πλευρά η κοινή γνώμη να μέμφεται το δημόσιο για μη απορρόφηση των διαθέσιμων κονδυλίων του ΕΣΠΑ, πράγμα που το έχει τόσο πολύ ανάγκη η οικονομία μας στην παρούσα συγκυρία, και από την άλλη ορισμένοι με κακόβουλο και λαϊκίστικό τρόπο, μετερχόμενοι αθέμιτα μέσα – όπως οι ανακρίβειες και η απόκρυψη της αλήθειας – να «πετροβολούν» αντίστοιχες προσπάθειες που αφορούν σε έργα που αξιοποιούν τις χρηματοδοτικές αυτές δυνατότητες.
Επειδή το δημοσίευμα αναφέρεται και στο θέμα της υδροδότησης, προφανώς και στην περίπτωση αυτή ο συντάκτης αγνοεί τα υπό υλοποίηση έργα που αφορούν σε γεωτρήσεις του Δήμου μας προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της υδροδότησης.  Είναι σκόπιμο να απευθυνθεί στις υπηρεσίες του δήμου, οι οποίες μπορούν να παρέχουν σχετική ενημέρωση και λεπτομέρειες, γύρω από αυτό το έργο αλλά και για κάθε έργο που εκτελείται με ευθύνη του Δήμου Θερμαϊκού.
Συνεπώς, προτείνεται στο συντάκτη του δημοσιεύματος και στο διαχειριστή του ιστολογίου, προκειμένου να διασφαλίζουν την εγκυρότητα των πληροφοριών που διακινούν, να ερευνούν πρώτα πολύπλευρα το θέμα που πραγματεύονται και εν συνεχεία να το δημοσιοποιούν. Εξάλλου, η δεοντολογία της δημοσιότητας επιβάλλει την καλή διασταύρωση μιας πληροφορίας προτού αυτή δημοσιευτεί. Εκτός και εάν σκοπός τους δεν είναι η ορθή ενημέρωση των αναγνωστών, αλλά η δημιουργία εντυπώσεων προς η εξυπηρέτηση συμφερόντων.


Ο Δήμαρχος Θερμαϊκού



ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ


Σχετική ανάρτηση: 

Όταν λεφτά υπάρχουν ....και σπαταλιούνται.


Ακτιβιστής
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

10 comments:

  1. Καλές οι αναπλάσεις και τα έργα δήμαρχε και προς τιμήν σου που ενημερώνεις τους δημότες ότι είναι έργα που τα ξεκίνησε ο προκάτοχος σου ο κ. Μαντζαρης .
    Το πρόβλημα όμως είναι ότι όλα μα όλα τα έργα γίνονται στην Περαια και στους Νεους Επιβατες και δυστυχώς για την αγια Τριαδα ποτέ δεν περισσεύει τίποτα και έχει καταντήσει το χωριό μας ενώ ήταν το ποιο τουριστικό θέρετρο της ανατολικής Θεσσαλονίκης να εχει γίνει το ποιο παραμελημένο δημοτικό διαμέρισμα.
    Αυτή λοιπόν είναι η διαφορά της φιλοσοφίας της δικής σου από του κ .Μαυρομάτη.
    Διότι όταν εκείνος ήταν δήμαρχος στην Νέα Μηχανιωνα ,την ανάπτυξη την εννοούσε ισόρροπα σε όλες τις δημοτικές ενότητες ,δηλαδή και Αγγελοχωρι και Κερασιά .
    Τώρα πλέον οι δημότες εκεί χτυπάνε το κεφάλι τους στον τοίχο αλλά πλέον είναι πολύ αργά διότι από την πείρα που έχουμε εμείς οι αγιατριαδιωτες δημοτικό διαμέρισμα που το παραταει στην τύχη του η δημοτική αρχή δύσκολα ξαναδυναμώνει και γίνεται οικονομικά υγιές για τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε αυτό.
    Μήπως έχει κανείς καμιά αντίρρηση σε αυτά που λέω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άντε, καλά! Τι να πει και η Επανομή που είναι η ίδια εδώ και τόσα χρόνια. Δηλαδή, ένα ΧΑΟΣ χωρίς δρόμους, πάρκα, ύδρευση-αποχέτευση και για να μη ξεχνιόμαστε, μισογκρεμισμένα κτήρια (εστίες μόλυνσης) που εμποδίζουν την όποια βελτίωση της ρυμοτόμησης. Ότι χειρότερο υπάρχει θα το δεις στην Επανομή. ...κρίμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εσείς εκεί στην Επανομή βγάζετε Δημάρχους για να μη πληρώνετε νερά και δημοτικά τέλη . Οι επιλογές σας ήταν από τη σκύλα στη χάριβδη . Καλά να πάθετε , ας προσέχατε .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μήπως ο Α΄ανώνυμος που γράφει για Αγία Τριάδα ήταν και υποψήφιος με το Μαυρομάτη; Λέω ...ΜΗΠΩΩΩΩΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. φυσικα και ημουν νυποψηφιος με τον μαυροματη.
    ΡΟΜΠΕΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

    απο λαθος δεν γραφτηκε το ονομα μου διοτι οπως θα ξερεις φιλε ανωνυμε σε αλλο τοπικο ιστολογιο την ιδια αναρτηση την εκανα επωνυμα,εδω κατι πηγε στραβα.
    το προβλημα σου ειναι αν ημουν υποψηφιος με τον μαυροματη η εαν εχω δικιο η αδικο ωστε να προσπαθησουμε ολοι να διορθωσουμε τα κακως κειμενα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό που βλέπω δύο χρόνια τώρα είναι ότι κακώς στήριξα τον νυν Δήμαρχο με τη ψήφο μου!!!!! Βέβαια τους Δημάρχους ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ τους βγάζουν τα μεγάλα τζάκια και αυτοί που εκμεταλλεύονται τον κόσμο με την όποια δημόσια θέση τους. Η βρωμιά πάει σύννεφο στην Μηχανιώνα σε όλα τα μήκη και πλάτη της!!!!! Τι να πεί κανείς για τις παραλίες της βρίθουν από κάθε λογής σκουπίδι, αν δεις και το πράσινό της , αυτό κοντεύει να φτάσει στο ουρανό , ξερό βέβαια!! Υποσχέσεις και μετά ....... Ο τόπος θέλει ΝΕΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ (ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ). ΜΗΝ ΛΗΣΜΟΝΕΊΤΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΒΛΕΠΕΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΞΑΝΑΨΗΦΙΣΕΤΕ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ!!! ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΤΙΜΩΡΟΥΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΑΡΑΠΛΑΝΟΥΝ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΕΣΠΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΑΙΑ????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ας μας απαντήσει ο κος δήμαρχος, γιατί δεν ολοκλήρωσε έργα που εκκρεμούν στην Περαία (πάρκο μεταξύ Πινδάρου-Μαινάνδρου), πριν προχωρήσει σε εκτέλεση νέων. ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πρώτα-πρώτα οι τελευταίοι που θάπρεπε κυρδήμαρχε να μιλάτε για "ΛΑΙΚΙΣΜΟ"είστε όλοι εσείς,που εκλεγείκατε από το "ΛΑΟ" "ΛΑΙΚΙΖΟΝΤΑΣ"και μάλιστα χρησιμοποιόντας και διάφορα μέσα...υποσχέσεις...θα ...θα...Εκ του αποτελέσματος όμως κρίνετε το έργο σας και δυστυχώς παίρνετε μηδέν.Φουσκώσατε όλα τα δημοτικά τέλη λές και ζούμε στο Κολωνάκι και ούτε τα σκουπίδια μας δεν είστε άξιοι να μαζέψετε...αφήστε τους δρόμους..που ακούστηκε να σκουπίζουν μόνο τους μεγάλους δρόμους και εννοώ μόνο τους 5-6 πολύ κεντρικους και σας ρωτώ εμείς οι υπόλοιποι γιατί πληρώνουμε δημοτικά τέλη...Και για να μην ξεχνιόμαστε το νερό της βρύσης πίνετε;ΚΑΛΑ ΚΡΑΣΑ ΚΥΡΔΗΜΑΡΧΕ...ο λαικιστης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. -κύριε δήμαρχε, αν δίναμε αυτά τα χρήματα σε έναν ιδιώτη (μιας και υποστηρίζετε την ιδιωτική πρωτοβουλία) ο οποίος υποθετικά θα διέθετε οικόπεδο 48 στρεμμάτων πιστεύετε ότι επενδύοντάς τα στα έργα που προτείνετε δεν τα είχε στο τέλος τεράστιο πλεόνασμα;

    αλίμονο αν για πέντε πεζοδρόμια και τρεις χώρους στάθμευσης απαιτούνται κοντά τρία εκατομμύρια ευρώ ( 2 800 000 και κάτι ψιλά...) ή μήπως τα μπερδέψατε με δραχμές - μιας και πολύ ακούστηκαν το τελευταίο διάστημα....

    -όσο για την χρησιμότητα του " ποδηλατοδρόμου" ... τι να το κάνω αν μπορώ να κόβω βόλτες γύρο από το τετράγωνο ... το θέμα είναι να γίνει ένα δίκτυο στον δήμο τέτοιο που να μπορούν να πηγαίνουν τα παιδιά με ασφάλεια με το ποδήλατο στο σχολείο τους....για παράδειγμα - και τα χρήματα που διαχειρίζεστε μέσα από το πρόγραμμα θα αρκούσαν για κάτι τέτοιο ....

    -τώρα την σύνδεση με το θαλάσσιο μέτωπο δεν την βλέπω αλλά περιμένω...

    -με δάπεδα ασφαλείας θα εννοείτε σαφώς της ειδικές πλάκες που μπορεί να προμηθευτεί ο καθένας για τον κήπο του για να μην χτυπάνε τα παιδιά του - άρα δεν είναι αυτές που εκτινάσσουν το ποσό ....

    -ούτε βέβαια οι κάδοι είναι τόσο ακριβοί - έχουμε στιβασμένους μπόλικους κάτω από τα νεκροταφεία της Περαίας....να υποθέσω ότι εκεί βρίσκεται μια περιουσία;;;

    -μήπως τα παγκάκια θα είναι επίχρυσα;;;

    -δίκτυο ομβρίων υδάτων διέθεταν ακόμα και οι αρχαίοι υμών πρόγονοι .... το θεωρώ κάτι παραπάνω από αυτονόητο σε έναν πολιτισμένο κόσμο.

    -όσον αφορά δημόσια κτήρια ή χώρους η ευρωπαϊκή νομοθεσία ορθώς προβλέπει έως το 2015 να είναι ενεργειακά αυτόνομοι - άρα δεν είχατε άλλη επιλογή χρήσης ενέργειας παρά μόνο ανανεώσιμης...

    -το να μου φτιάχνετε συντριβάνια που να χρησιμοποιούν το βρόχινο νερό λίγο με συγκινεί. Να βρίσκατε τρόπο να το χρησιμοποιείτε για δημόσιες τουαλέτες (αλήθεια προβλέπεται κάτι τέτοιο στην ανάπλαση;) ή στης τουαλέτες των δύο σχολικών συγκροτημάτων που περικλείει το "έργο" να σας πω χίλια μπράβο.

    -"Η βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος αποτελεί σημαντική ανάγκη για τους κατοίκους της περιοχής" καμία αντίρρηση, μόνον που με αυτά τα χρήματα θα μπορούσε να γίνει ανάπλαση πολύ μεγαλύτερης περιοχής....οι κάτοικοι των υπόλοιπων περιοχών του δήμου δεν δικαιούνται αναβάθμιση του περιβάλλοντός τους;



    -αφού κύριε δήμαρχε η διοίκηση του δήμου προσπαθεί τόσο να προσφέρει στην περιοχή γιατί δεν αξιοποιεί και τα όσα μέσα της προσφέρονται ΔΩΡΕΑΝ ; αναφέρομαι στα πράσινα σπιτάκια της ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ ΑΕ όπου έχετε την εισήγηση και την σύμβαση στα χέρια σας κοντά ένα χρόνο και δεν λέτε να το περάσετε από το δημοτικό συμβούλιο....τζάμπα ανακύκλωση 45 τόννων τον μήνα....ο ιδιώτης τι μας κοστίζει;



    -όσον αφορά την υδροδότηση, όσες γεωτρήσεις και αν κάνετε - αν δεν γίνει επανάχρηση των υδάτων και χρήση των ομβρίων θα πούμε το νερό νεράκι και το γνωρίζετε καλά αυτό

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.