Το "πρόγραμμα" λέγεται "LA GrBg EnergyNet". Και έχει σαν στόχο να βελτιώσει τις γνώσεις υπηρεσιακών παραγόντων και εκλεγμένων δημοτικών αρχόντων του Δήμου μας ( αλλά και άλλων έξι Δήμων σε Ελλάδα και Βουλγαρία) σε θέματα ενέργειας. Και επίσης να μεταφέρουν τις γνώσεις που θα λάβουν μέσω των σεμιναρίων "Training Seminars to Municipalities Staff" σε όλους τους δημότες.

Το project μάλλον είναι ανάλογο (ίσως όχι της ίδια οικονομικής εμβέλειας) με το μεγαλεπίβολο σχέδιο της αναμόρφωσης (διάπλασης, ανάπλασης, πεζοδρόμησης.... όπως θέλετε πείτε το)  γύρω από τα σχολεία στην Ανθέων και Φιλίππου, που το κόστος τους θα ξεπεράσει τα 2.000.000 ευρώ. Αλλά δεν μας πειράζει, όπως διατείνονται οι ιθύνοντες του Δήμου γιατί ..... τα λεφτά δεν τα δίνουμε εμείς αλλά εκταμιεύονται από τα ΕΣΠΑ. (βλέπε Ακτιβιστής:  Όταν λεφτά υπάρχουν ....και σπαταλιούνται. )


Δεν γνωρίζουμε ποιο είναι το κόστος του συγκεκριμένου προγράμματος, γνωρίζουμε όμως ότι συγχρηματοδοτείται από  ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (85%) ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ (15%). 
Γνωρίζουμε επίσης ότι στοχεύει στη δημιουργία "ενός διασυνοριακού δικτύου Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τις δύο χώρες, την Ελλάδα και την Βουλγαρία, το οποίο θα υιοθετήσει τις αρχές της αειφορικής Ενέργειας και θ’ αναπτύξει ανάλογους σχεδιασμούς στην κατεύθυνση της εξοικονόμησης Ενέργειας, της ορθολογικής της χρήσης και της προστασίας του περιβάλλοντος", όπως πληροφορούμαστε από το δελτίο τύπου του Δήμου Θερμαϊκού (και όποιος κατάλαβε - κατάλαβε). 


45.000 ευρώ ήταν ο προϋπολογισμός για την  "Εκπόνηση Τοπικού Ενεργειακού Σχεδίου Δράσης του Δήμου Θερμαϊκού  στα πλαίσια του προγράμματος: «Ενεργειακό θεματικό δίκτυο ΟΤΑ της ελληνοβουλγαρικής διασυνοριακής περιοχής" (Δείτε ΕΔΩ)

Γνωρίζουμε ακόμη ότι στα πλαίσια ανάπτυξης του προγράμματος και της συνεργασίας των δήμων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα έχουμε μετακινήσεις δημοτικών συμβούλων στην γειτονική Βουλγαρία και αντίστροφα (όπως δείχνουν και οι φωτογραφίες).



Θα προσδοκούσαμε να μας πληροφορούσε ο Δήμος τι ακριβώς περιμένει από το ενεργειακό αυτό project, αν υπάρχουν κτίρια που πρόκειται να αναβαθμιστούν ενεργειακά, ποιο είναι το συνολικό κόστος και ποιοί είναι αυτοί που "παίρνοντας" τα σεμινάρια θα μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις τους στους δημότες (για να τους αναζητήσουν), που όταν τους πεις την λέξη "ενέργεια", στο μυαλό τους φέρνουν ή το χαράτσι της ΔΕΗ ή με ποιο τρόπο θα καλύψουν τις ανάγκες τους σε ξύλα για τον χειμώνα που έρχεται.


Ακτιβιστής

Διαβάστε το δελτίο τύπου και βγάλτε χρήσιμα συμπεράσματα:


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Θερμαϊκού ο πρώτος κύκλος συναντήσεων της δράσης «Σεμινάρια Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης σε Λειτουργούς των Δήμων ( Training Seminars to Municipalities Staff του έργου “LA-GrBg-EnergyNet  η οποία στοχεύει αφενός στην  βελτίωση της γνώσης των υπηρεσιακών παραγόντων και των αιρετών των δήμων σε θέματα Ενέργειας και αφετέρου στην ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση τους σε πρωτοβουλίες που θα μεταφέρουν την γνώση αυτή στο σύνολο των πολιτών των Δήμων.
Τα Σεμινάρια πραγματοποιούνται σε δύο κύκλους για τον κάθε εταίρο ( Απρίλιος – Ιούνιος, Σεπτέμβριος – Νοέμβριος) και ο κάθε κύκλος περιλαμβάνει δύο συναντήσεις.
Στην Α΄ Συνάντηση οι θεματικές που αναπτύχθηκαν ήταν:
·         Εισαγωγή στην Αειφορική Ενέργεια. Ενεργειακός σχεδιασμός στους Δήμους.
·         Παραγωγή Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και εξοικονόμηση Ενέργειας.

ενώ στη Β’ Συνάντηση οι θεματικές που αναπτύχθηκαν ήταν:

·                     Βιοκλιματικός σχεδιασμός ανοιχτών δημόσιων χώρων - Βιοκλιματική πόλη.
·                     Παραγωγή και εξοικονόμηση Ενέργειας στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης
Διαχείρισης Αποβλήτων
·                     Μελέτες περιπτώσεων ενεργειακών σχεδιασμών σε Δήμους.


Το έργο La-GrBg- EnergyNet (Ενεργειακό Θεματικό Δίκτυο ΟΤΑ της διασυνοριακής περιοχής Ελλάδα – Βουλγαρία) είναι ένα έργο που υλοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος  Εδαφικής Συνεργασίας ΕΛΛΑΔΑ – ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 2007-2013.
Εταίροι του είναι οι Δήμοι Θερμαϊκού, Παγγαίου, Κομοτηνής, Σουφλίου, Μινεράλνι Μπάνι , Σάτοβστας και Μόμτσιλγκραντ.  Χρόνος  υλοποίησης του  είναι η διετία  Μαρτίου 2011- Μαρτίου 2013.
Σκοπός του έργου είναι η δημιουργία ενός διασυνοριακού δικτύου Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τις δύο χώρες, την Ελλάδα και την Βουλγαρία, το οποίο θα υιοθετήσει τις αρχές της αειφορικής Ενέργειας και θ’ αναπτύξει ανάλογους σχεδιασμούς στην κατεύθυνση της εξοικονόμησης Ενέργειας, της ορθολογικής της χρήσης και της προστασίας του περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο της υλοποίησης του LA-Gr-Bg-EnergyNet προβλέπονται δράσεις που στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των πολιτών και των λειτουργών των δήμων, στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών μεταξύ των ΟΤΑ, στην κεφαλαιοποίηση της γνώσης, στη λειτουργία εν κατακλείδι ενός δραστήριου δικτύου που προοδευτικά θα εντάξει και άλλους δήμους στα μέλη του με τις ίδιες προτεραιότητες: την επίτευξη των ευρωπαϊκών και εθνικών στόχων για το 2020"[i], και την συστράτευση στην παγκόσμια προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.


[i] Εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας κατά 20%, αύξηση της συμμετοχής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην τελική ζήτηση ενέργειας κατά 20% και μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 20% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, μέχρι το 2020.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.