Η πρώτη αφορά την "τακτική" κατ' έτος καλοκαιρινή πυρκαγιά της Αγίας Τριάδας (θα είναι άραγε η μόνη;). Ήρθε, πιστή στο ραντεβού της,  πριν λίγες μέρες εκδηλώθηκε κοντά στα νεκροταφεία και ευτυχώς περιορίστηκε γρήγορα κατακαίοντας μια σχετικά μικρή έκταση πάνω από το σταθμό του αποχετευτικού αγωγού και απειλώντας γειτονικές κατοικίες.
Βασικοί και διαχρονικοί λόγοι ανάπτυξης πυρκαγιών στο δήμο Θερμαϊκού παραμένουν (όπως άπειρες φορές καταγγείλαμε από αυτόν εδώ τον ιστότοπο, εδώ, εδώ κι εδώ) η μη αποψίλωση των χόρτων και κλαδιών που απειλούν με εξαφάνιση τα ίδια τα οικόπεδα αλλά και αποτελούν το μόνιμο ντεκόρ όλων των ενδοδημοτικών οδών. Η δημοτική αρχή, αν και έχει ψηφίσει (ομόφωνα από πέρσι) κανονισμό για την επέμβαση σε αγροτεμάχια και οικόπεδα που οι ιδιοκτήτες τους δεν τα καθαρίζουν, δεν πράττει τίποτα (υπακούοντας με πίστη και αυταπάρνηση  στον προσφιλή της κανόνα της ανυπαρξίας).
Βέβαια παρατηρούμε πως το τελευταίο διάστημα απαντάει στα ρεπορτάζ και τις καταγγελίες των ιστολογίων αλλά και του τύπου.
Έτσι με αφορμή την πρόσφατη ανάδειξη του προβλήματος και από την εφημερίδα Μακεδονία για  "πλήρη αδυναμία της υπηρεσίας καθαριότητας και πρασίνου" μίλησε ο κ.   Αλεξανδρής, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει προσωπικό ούτε εξοπλισμός, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. «Καθαρίζουμε ό,τι προλαβαίνουμε, αλλά ο δήμος πλέον είναι μεγάλος και το προσωπικό θέλει μέρες μόνο για να καθαρίσει τον δρόμο Θερμαϊκού - Μηχανιώνας μήκους 15 χλμ.», δήλωσε.
Έτσι χωρίς να έχουμε την πρόθεση να γίνουμε "Κασσάνδρες" ζούμε με τον φόβο της επόμενης πυρκαγιάς, που δύσκολα θα αποσοβηθεί με μια δημοτική αρχή που φροντίζει να εξοπλίζει με ipads τους δημοτικούς συμβούλους, δρομολογεί έργα αναπλάσεων 2.850.500 ευρώ, στη Περαία αλλά αδυνατεί να οργανώσει τον καθαρισμό των βέβαιων εστιών πρόκλησης πυρκαγιών σε όλες τις δημοτικές ενότητες. Και φυσικά δεν μπορεί να διαθέσει ένα μικρό κονδύλι για σταθμό δημιουργίας πέλλετ από τα πεταμένα ξερόκλαδα - πιθανές μελλοντικές βόμβες ναπάλμ.


---------------------------

Την δεύτερη είδηση την πληροφορηθήκαμε από αυτήκοο μάρτυρα που παραβρέθηκε στη συγκέντρωση καταστηματαρχών επισιτιστικών επαγγελμάτων με την παρουσία του Αντιδήμαρχου Ανάπτυξης κ. Λαζαρίδη, της περασμένης Πέμπτης.
Όταν οι επαγγελματίες διαμαρτυρήθηκαν για την άθλια κατάσταση καθαριότητας που επικρατεί στις παραλίες του Δήμου με έκπληξη άκουσαν τον Αντιδήμαρχο να προτείνει την εξής πρωτότυπη λύση του προβλήματος: Να παραχωρηθούν χώροι παραλιών επί ενοικίω σε καντινιέρηδες (τροχήλατες καντίνες) που θα έχουν την υποχρέωση να καθαρίζουν και τις ακτές.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν είναι έτσι ή ότι παρανοήθηκε ενδεχόμενη πρόταση του κ. Λαζαρίδη. Εκτός αν αυτό είναι το πλάνο ανάπτυξης του θαλασσίου μετώπου του Θερμαϊκού.


Ακτιβιστής


Σχετικές αναρτήσεις:
Ακτιβιστής: Αναγκαστική για λόγους πυροπροστασίας η αποψίλωση ...
Ακτιβιστής: Κουνούπια, αποψίλωση, κάμπιγκ και μαύρα φίδια!
Ακτιβιστής: Ο Αντιδήμαρχος, η αποψίλωση, οι πυρκαγιές και το ...

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

1 comments:

  1. Πωπω...πως το σκέφτηκε αυτό ο Λαζαρίδης;; Μόνος του ή βοήθησε και ο Κούτουκας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.