του Γιώργου Λαζαρίδη *

Ενώ κάποιοι διαδίδουν ανεύθυνα ότι διαγράφησαν τα πρόστιμα για τα τσαρδάκια της Νέας Μηχανιώνας, η διοίκηση του Δήμου Θερμαϊκού προσπαθεί εναγωνίως να βρει τρόπους αντιμετώπισης του τεράστιου προβλήματος που δημιουργούν τα τεράστια πρόστιμα, που έφτασαν στο ύψος των 4.000.000 ευρώ!


Σε προηγούμενο φύλλο της, η εφημερίδα «Θερμαϊκός Νέα Πορεία» του κυρίου Μαυρομάτη, πανηγύριζε για δικαστική δικαίωση του πρώην δημάρχου και διαγραφή των χρεών του Δήμου από τα πρόστιμα, ενώ παράλληλα επιτίθετο κατά της διοίκησης, μέλη της οποίας τον κατηγόρησαν δήθεν άδικα και τον συκοφάντησαν προεκλογικά, εκθρονίζοντάς τον παρασύροντας τους δημότες.

Η περίφημη αυτή δικαστική απόφαση που επικαλείται ο κύριος Μαυρομάτης, δεν λέει τίποτε περισσότερο από το ότι η απόφαση της Πολεοδομίας Θέρμης, με την οποία επιβλήθηκαν τα πρόστιμα, δεν ήταν επαρκώς αιτιολογημένη και ζητά από την Πολεοδομία να την αιτιολογήσει επαρκώς, με νέα της απόφαση.

Με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, η Πολεοδομία έχει κάνει γνωστό ότι δεν υπάρχει περίπτωση απαλλαγής του Δήμου Θερμαϊκού από τα πρόστιμα, ενώ αρνητική ήταν και η εφορία Καλαμαριάς να «παγώσει» την απαίτησή της, μέχρι την επαναιτιολόγηση της απόφασης της Πολεοδομίας.

Μετά την ανάληψη καθηκόντων της νέας κυβέρνησης, η διοίκηση του Δήμου προετοίμασε δύο εναλλακτικά σχέδια αντιμετώπισης του προβλήματος και ενημέρωσε ήδη τους υπευθύνους.

Σύμφωνα με το βασικό σχέδιο, που αποβλέπει στη συνολική απομάκρυνση του δυσβάστακτου χρέους από τις πλάτες των δημοτών, ζητείται η κατάθεση ειδικής τροπολογίας από μέρους της κυβέρνησης που να επιτρέπει τη νομιμοποίηση των αυθαίρετων κατασκευών σε κοινόχρηστο χώρο, ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα μέσω υπαγωγής στο νόμο περί τακτοποίησης αυθαιρέτων, πράξη που θα επιφέρει άμεση διαγραφή του υπολοίπου των οφειλομένων χρεών.

Το εναλλακτικό σχέδιο απαιτεί ειδική απόφαση για ρύθμιση του χρέους σε 60 και πλέον δόσεις για την αποπληρωμή του. Ακόμη κι αν εφαρμοστεί η λύση αυτή όμως, είναι ιδιαίτερα αμφίβολο εάν μπορεί ο Δήμος να ανταποκριθεί, καθώς θα απαιτηθούν τεράστιες μηνιαίες καταβολές, στραγγίζοντας κυριολεκτικά το ταμείο του Δήμου και αποστερώντας τον από τη δυνατότητα για την παραμικρή ανάληψη δαπάνης.

Η εικονική πραγματικότητα που θέλουν κάποιοι να μεταφέρουν στους δημότες, προκειμένου να αποτινάξουν από πάνω τους την ευθύνη για την οικονομική εξόντωση του νέου Δήμου από πράξεις ή παραλείψεις τους, δεν είναι δυνατό να γίνεται πλέον ανεκτή. Ήδη, όλοι οι επαγγελματίες της Μηχανιώνας που μισθώνουν δημοτικά καταστήματα, γνωρίζουν ότι τα δημοτικά έσοδα είναι κατασχεμένα από την εφορία της Καλαμαριάς κι εκεί πληρώνουν τα μισθώματά τους εδώ και χρόνια.

Αυτοί που κατέστρεψαν με την πολιτική τους τα θεμέλια, έρχονται σήμερα να μας κατηγορήσουν ότι το οικοδόμημα γέρνει.



* Αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης Δήμου Θερμαϊκού
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.