Για την πυρκαγιά στον παράνομο σκουπιδότοπο της Μηχανιώνας


Ξεκινάμε με το συμβάν: «Πνίγηκε» στην κυριολεξία η Νέα Μηχανιώνα, το πρωΐ της Τρίτης, από φωτιά που εκδηλώθηκε σε ένα παράνομο σκουπιδότοπο που είναι πίσω από το Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων του δήμου Θερμαϊκού, προκαλώντας μια μίνι οικολογική καταστροφή. Επί μέρες έκαιγε η φωτιά παρά τις προσπάθειες κατάσβεσής της από την Πυροσβεστική και την ΕΘΟΠΑΚ (Εθελοντική Οργάνωση), δημιουργώντας ένα νέφος που απλώθηκε σε όλη την περιοχή μεταφέροντας εκλυόμενες ποσότητες ισχυρών τοξικών ρύπων όπως διοξίνες, φουράνια, βαρέα μέταλλα κ.ά.



Οι επιπτώσεις

Οι διοξίνες είναι μια ομάδα 200 περίπου χημικών οργανικών ενώσεων που περιέχουν χλώριο. Είναι ισχυρά τοξικές και επικίνδυνες ενώσεις, με κύρια πηγή την ανεξέλεγκτη καύση των σκουπιδιών και κυρίως πλαστικών (PVC), ελαστικών αυτοκινήτων, καμένων λαδιών κ.α. Η κύρια αιτία δημιουργίας διοξινών από τα καιόμενα σκουπίδια είναι η παρουσία χλωρίου το οποίο περιέχεται κυρίως στα πλαστικά PVC (φιάλες νερού, πλαστικές σακούλες, σωλήνες, καλώδια, κ.λπ). 
Αρκεί ένα τρισεκατομμυριοστό του γραμμαρίου διοξίνης για να προκαλέσει καρκίνο, και μόλις ένα δισεκατομμυριοστό του γραμμαρίου για να σκοτώσει πειραματόζωα στο εργαστήριο.
Οπως και οι φυσικές ορμόνες, οι διοξίνες, μπορούν να διαπεράσουν τη μεμβράνη των κυττάρων και να αλλάξουν τη δράση των γονιδίων που ρυθμίζουν τη διαδικασία της ανάπτυξης.
Το ότι εστιάσαμε στη συγκεκριμένη πυρκαγιά στον παράνομο σκουπιδότοπο του Θερμαϊκού, που λειτουργεί με την ανοχή - αν όχι με τις λάθρα ευλογίες του Δήμου - δεν αποσκοπεί στην ανάδειξη ενός μεμονωμένου περιστατικού κακοδιαχείρισης απορριμάτων. Ανάλογα περιστατικά σημειώνονται σχεδόν καθημερινά στις 3.000 περίπου παράνομες χωματερές και σκουπιδότοπους της χώρας - σύμφωνα με στοιχεία του 2005 - που λειτουργούν ή  είναι ανενεργοί ( εδώ γελάμε ...) χωρίς να έχουν  αποκατασταθεί.

Αιτίες εκδήλωσης πυρκαγιών

 Εκτιμάται ότι ένα ποσοστό της τάξης του 10% των απορριμμάτων καίγεται τελικά στις χωματερές (από αυτανάφλεξη ή σκόπιμη καύση των σκουπιδιών για μείωση του όγκου τους).

Έρχονται και νέα πρόστιμα

Και ενώ αναμένεται να υπάρξει και νέο «ευροπρόστιμο» που θα ανέρχεται σε 158.000 ευρώ την ημέρα, ψάχνουν με επείγον σήμα από το ΥΠΕΚΑ που στάλθηκε στους δήμους και στις περιφέρειες της χώρας,  να βρουν τις παράνομες ΧΑΔΑ. Όχι με στόχο βέβαια την κατάργησή τους και την εφαρμογή μια πολιτικής που θα στραφεί στην ανακύκλωση και οικολογική διαχείριση των απορριμάτων, αλλά για την μετακύλιση του προστίμου στους υπερχρεωμένουν πλέον δήμους.

Οι πολίτες ανησυχούν

Και για να πάμε ξανά στο τραγικό γεγονός της καταστροφικής πυρκαγιάς της Μηχανιώνας χρειάζεται να μεταφέρουμε τις έντονες ανησυχίες των κατοίκων που βλέπουν να επιβαρύνεται  στο άμεσο μέλλον το περιβάλλον και να μπαίνει σε μεγάλους κινδύνους η υγεία τους. Κι αυτό γιατί υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες – μέχρι τη στιγμή αυτή – πληροφορίες που μιλούν για μετεξέλιξη του μικρού σημερινού σταθμού μεταφόρτωσης απορριμάτων (ΣΜΑ) σε έναν γιγαντιαίο που θα κληθεί να καλύψει όλη την ανατολική Θεσσαλονίκη. Τα σκουπίδια της δυτικής  ως γνωστό επιχειρούν να τα κατευθύνουν σε αντίστοιχο ΣΜΑ της Ευκαρπίας.
Αυτό το σχέδιο – αν όντως επιβεβαιωθεί – θα είναι πακέτο παράδοσης,  μαζί με το εργοστάσιο πυρολυτικής καύσης που σχεδιάζεται στον Άγιο Αντώνιο, της μεγάλης μπίζνας της καθαριότητας σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα . Σχεδιασμός  που πρέπει να μελετηθεί και να αποκρουστεί από τα κινήματα πολιτών που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή αναδεικνύοντας το πρόβλημα ( με πλήρη τεκμηρίωση) και ευαισθητοποιώντας και κινητοποιώντας τους κατοίκους του Θερμαϊκού, της Θέρμης και των γειτονικών δήμων.
12.10.2012

* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Δρόμος της Αριστεράς"

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.