Ι. Έκθεση Φωτογραφίας της Αλέκας Τσιρώνη
"Φάρος Αγγελοχωρίου, σύγχρονο παρελθόν"


Έναρξη της έκθεσης στις 8 μ.μ. στο Θέατρο ΚΑΠΠΑ, τη βραδιά του Thermaikos Film Festival.
Διάρκεια: 17/11 - 2/12, Σάββατο & Κυριακή, 6 - 8 μ.μ.



Στη μύτη του Μεγάλου Εμβόλου ο πέτρινος Φάρος δεσπόζει από το 1864, όταν χτίστηκε από την Γαλλική Εταιρεία Οθωμανικών φάρων. Πίσω του, Γερμανοί τεχνικοί, πάλι κατά παραγγελία των Οθωμανών, το 1883 - 1885 έχτισαν οχυρά, για την προστασία της περιοχής από ελληνικές επιδρομές. Δίπλα του, οι Γερμανοί, κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, έχτισαν πυροβολεία.

Σήμερα, το διατηρητέο μνημείο του μικρού αυτού φάρου, με τον ιδιάζοντα περιβάλλοντα χώρο να υποδηλώνει τα επάλληλα στρώματα ιστορίας, συνεχίζει να φωτίζει τη θάλασσα.

Αυτή η διττή του ιδιότητα (του μνημείου και του εν λειτουργία φάρου), καθώς και το τοπίο που καλείται με το φως του να εξημερώσει και το οποίο μέσα στην ηρεμία του δεν κρύβει την εν δυνάμει αγριότητά του, είναι που υπαγόρευσαν την αισθητική αντίληψη της φωτογράφησης.

Αλέκα Τσιρώνη, Οκτώβρης 2012



Η Αλέκα Τσιρώνη γεννήθηκε, μεγάλωσε και κατοικεί στη Θεσσαλονίκη. Ενδιαφέρεται για τη φωτογραφία και ασχολείται συστηματικά με αυτή, από το 2006, ως μέσο παρατήρησης, ερμηνείας και μυθοπλασίας περί της πραγματικότητας και των ιδεών.




II. Video installation "3 Portraits of Cath Diaz", του καλλιτέχνη Herve Constant

Ένα μικρού μήκους video που παρουσιάζεται σε τρία στάδια/πορτρέτα. Κάθε πορτρέτο διαρκεί 1'30''. Δεν υπάρχει ήχος.

Ο Herve Constant είναι γαλλικής καταγωγής και ζει στο Λονδίνο. Γεννήθηκε στην Καζαμπλάνκα. Mεγάλωσε σε ορφανοτροφείο στη Hyeres της Νότιας Γαλλίας. Σπούδασε υποκριτική θεάτρου στο Conservatoire de Toulon. Με υποτροφία συνέχισε τις σπουδές του στην Ecole Nationale Superieur des Arts et Technique du Theatre στο Παρίσι. Έργα του έχουν κατά καιρούς παρουσιαστεί σε φεστιβάλ, γκαλερί, Κέντρα Τεχνών και μουσεία στην Αγγλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Τουρκία, τη Βραζίλια, τις ΗΠΑ κ.α. Έχει βραβευτεί στη Biennale de Nice (Γαλλία), έχει τιμηθεί με το βραβείο “Under Different Skies” του British Art Council και υπήρξε ο νικητής του διαγωνισμού “I Love London”. Κείμενα και συνεντεύξεις του σχετικά με την Τέχνη έχουν δημοσιευτεί σε ποικίλα έντυπα.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Thermaikos Film Festival 
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.