Ταίριαζε πραγματικά (ασσορτί !!!) η χθεσινή λογοδοσία του Δημάρχου με τον τόπο που πραγματοποιήθηκε (Δημοτικό θέατρο Επανομής). Τόσο πολύ μάλιστα που πολλοί από τους παρισταμένους έφυγαν με την εντύπωση πως πήγαν στο θέατρο και είδαν την παράσταση "απολογισμός πεπραγμένων του Δήμου".
Φυσικά και ο χώρος ήταν όμορφος και φιλόξενος (το μοναδικό δημοτικό θέατρο στον Θερμαϊκό) αλλά το έργο ήταν γνωστό εκ των προτέρων. Το είχαμε ξαναδεί και πέρσι και πρόπερσι. Επί 210 λεπτά (3,5 ολόκληρες ώρες) παίχτηκε η γνωστή παράσταση που βλέπουμε σε κάθε συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου. Μίλησαν οι Δήμαρχος, Αντιδήμαρχοι, όλοι οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων αλλά και δημοτικοί σύμβουλοι και αφού απεραντολόγησαν, οι περισσότεροι εξ αυτών, εδέησαν να παραχωρήσουν το λόγο στους δημότες, όταν η κούραση είχε επικρατήσει, η ώρα είχε περάσει και τα   καθίσματα (που στην αρχή τα περισσότερα ήταν κατειλημμένα) είχαν σχεδόν αδειάσει.
Το σχέδιο ήταν εκ των προτέρων αντιληπτό. Ίσως και η  Επανομή επιλέχτηκε για τη λογοδοσία προκειμένου να αποφευχθεί μια μαζικότερη συμμετοχή πολιτών, που ενδεχόμενα θα υπήρχε σε περίπτωση που γινόταν η εκδήλωση στην Περαία ή Μηχανιώνα.

Και τι δεν είπαν.... Χαρακτηριστικά αναφέρουμε:

  • από τα πεπραγμένα της Αντιδημαρχίας Τεχνικών Υπηρεσιών (μόνιμος αντιδήμαρχος ο Γιάννης Βογιατζής) τις πάμπολλες μελέτες (μελέτες επί μελετών ...) και λεπτομερή αποτύπωση των εργασιών της Αντιδημαρχίας ( εν απουσία σημαντικών έργων) με καταμέτρηση των .....κιγκλιδωμάτων που επισκευάστηκαν, των .....WC που επιδιορθώθηκαν και των .....καπνοδόχων που προστέθηκαν σε δημοτικά κτίρια ..... Και η επεξηγηματική επωδός: "Κάναμε έργο που δεν φαίνεται" 
  • από τα πεπραγμένα της Αντιδημαρχίας Διοικητικού, Οικονομικού και Ανάπτυξης (στον διπλό ρόλο ο Κωστής Κούτουκας) την έλλειψη χρημάτων που οδηγεί σε αδυναμία οποιουδήποτε έργου στο Δήμο. Ο Αντιδήμαρχος απέφυγε να επεκταθεί στον τραγέλαφο της Τουριστικής που σε κάθε συνεδρίαση αλλάζει διευθύνοντα σύμβουλο, μας τόνισε με έμφαση ότι "Όλοι πρέπει να πληρώνουν" (εννοείται τις οφειλές τους προς τον Δήμο) αλλά απέφυγε να αποκαλύψει τα 3.000.000 οφειλών που παραμένουν ανείσπρακτα. Και κατέληξε και αυτός πως "Κάναμε έργο που δεν φαίνεται".
  • από τα πεπραγμένα της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού καταγράψαμε την διαπιστωμένη από τους δημότες ανύπαρκτη παρέμβαση για τη στήριξη των ευπαθών ομάδων και εφαρμογή μιας πολιτικής που θα στηρίξει τη δοκιμαζόμενη, εξ αιτίας της κυβερνητικής λαίλαπας, κοινωνική συνοχή. Και φυσικά ΕΔΩ κι αν  είναι αφανές το έργο τους ....
  • Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΘ προέτρεψε, επιχειρώντας να καθησυχάσει, τους δημότες  να πίνουνε ΑΦΟΒΑ το νερό της ΔΕΥΑΘ. Βέβαια οι μετρήσεις άλλα μας λένε, όσο κι αν επιχειρήθηκε με αλχημείες από τους υπαλλήλους, να υποβαθμιστεί η επίπτωση από συγκεκριμένες μετρήσεις (μάθαμε πως  γίνεται μίξη  του νερού γεωτρήσεων σε όγκους ώστε να μειώνεται ο μέσος όρος  των νιτρικών και έτσι να πέφτει η ένδειξη στα επιτρεπτά όρια).
Από την αντιπολίτευση ο Γιάννης  Μαυρομάτης αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στην αύξηση των δημοτικών τελών κατά 24% στον πρώην Θερμαϊκό, στις απευθείας αναθέσεις (75.000 ευρώ για συγχώνευση των υπηρεσιών ύδρευσης..), στην ανοργανωσιά της δημοτικής αρχής αναφέροντας την κλοπή του φορτηγού από τον όρχο της Μηχανιώνας. Τόνισε πως τα 5.500.000 ευρώ με τα οποία χρηματοδοτείται η καθαριότητα θα μπορούσαν να εξασφάλιζαν πολύ καθαρότερες πόλεις και είναι ικανά να αποτρέψουν την παραχώρηση της καθαριότητας σε ιδιώτες. Παρείχε στήριξη (τι παίζει άραγε; από τώρα κλείνονται συμφωνίες για τις εκλογές;) στον Οικονομίδη λέγοντας προς τον Δήμαρχο, για την αποχέτευση Επανομής χαρακτηριστικά πως "τους έδωσε  το έργο στο πιάτο". Και ζήτησε (με ψηφοθηρική σκοπιμότητα;) την οικονομική στήριξη συλλόγων.
Ο Λάκης Οικονομίδης αφού μας ξαναθύμισε τα χρέη του κάθε καποδιστριακού δήμου πριν τη συνένωσή τους θέλοντας να αποδείξει ότι η Επανομή μπήκε στον Καλλικράτη με τα λιγότερες οφειλές προς τις Τράπεζες (δάνεια), στηλίτευσε "ευγενικά" την διοίκηση για καθυστερήσεις αν και έδωσε την εντύπωση της "διακριτικής" προσέγγισης με τον Μαυρομάτη (πάντα διπλωμάτης ο Λάκης...)
Ο Νίκος Παράσχου χωρίς να παραλείψει τις κάποιες "γκρίνιες" για την αναποτελεσματικότητα και ατολμία της Διοίκησης (καλοκαιρινή λειψυδρία στην Περαία,  μη διάνοιξη παραλιακού δρόμου Επιβατών - Αγίας Τριάδας κλπ) εντυπωσίασε τόσο με τους επαίνους του προς την Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Πολιτών Θερμαϊκού όσο και με το εγκώμιο προς τον Γ.Γραμματέα του Δήμου κ. Κεραμιδάκη.
Ο Γρηγόρης Παραδείσης εξέπληξε τους πάντες ζητώντας την εκποίηση δημοτικής περιουσίας και καλώντας τον Δήμο "να κάνει πράξη το μνημόνιο". Και μνημονιακός Γρηγόρη;
Η Λαϊκή Συσπείρωση, με γραπτή εισήγηση που διάβασε η  Ντίνα Μόραλη, χαρακτήρισε συνυπεύθυνους της πολιτικής των μνημονίων τους θιασώτες του Καλλικράτη, διαπίστωσε το αβέβαιο εργασιακό μέλλον των εργαζομένων στον Δήμο, τάχθηκε αντίθετη στην παράδοση υπηρεσιών του δήμου σε ιδιωτικά συμφέροντα και κάλεσε τους εργαζόμενους και τους κατοίκους να συμπαρασταθούν στον αγώνα των εργαζομένων στους δήμους.
Ο Κυριάκος Στεφανίδης κατηγόρησε για αντιφατικές τοποθετήσεις  των αντιδημάρχων  κατά τον απολογισμό, διαπίστωσε έλλειψη σχεδιασμού της διοίκησης, κατηγόρησε την αναβλητικότητα και καθυστερήσεις της και επαίνεσε την Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία που κατάφερε να λειτουργήσει το πρόγραμμα δωρεάν περίθαλψης των ανασφάλιστων πολιτών, το κοινωνικό φαρμακείο που ο Δήμος δεν μπόρεσε  να ιδρύσει (κάτι φαίνεται ν' αλλάζει ένα χρόνο μετά τον χαρακτηρισμό "μπαχαλάκηδες").
Ο Θανάσης Μπαλασάς αφού μίλησε με ... το τρίτο μάτι (να θεωρήσουμε πως η πορεία ανεξαρτητοποίησής του βαίνει προς υλοποίηση;;;) μη διστάζοντας να κρίνει και την παράταξη με την οποία εκλέχτηκε, απευθυνόμενος στον Δήμαρχο του είπε: "Δώσατε εξετάσεις και αποτύχατε" .

Η παράσταση όμως ..... χάλασε με τις ιδιαίτερα τεκμηριωμένες τοποθετήσεις και ερωτήσεις (οι απαντήσεις ήταν οι γνωστές υπευκφυγές) αλλά και τη δυναμική παρουσία δημοτών αλλά κυρίως μελών της Ανεξάρτητης Πρωτοβουλίας Πολιτών Θερμαϊκού και Κίνησης Πολιτών Επανομής. Οι οποίοι ουσιαστικά έδειξαν πως πρέπει να πραγματοποιείται ο ετήσιος απολογισμός. 

Στην κεντρική τοποθέτηση - ερώτηση της Πρωτοβουλίας ο Αντώνης Παρταλιός αναφερόμενος στην προσπάθεια των Γερμανών, μέσω του Φούχτελ, να   αποσπάσει από τους υπερχρεωμένους δήμους οικόπεδα, δημοτικά κτίρια, σχολεία παραλίες κλπ διατράνωσε την κατηγορηματική αντίθεση των δημοτών στην εκποίηση του ο δημόσιου πλούτου στους Γερμανούς και τους Έλληνες συνεργάτες τους με αντάλλαγμα ψίχουλα. 

"Κοινωνικά αγαθά (νερό, ρεύμα κλπ) περνούν στα χέρια των ξένων και μεγαλοεργολάβων, μετατρέποντάς τα σε είδη πολυτελείας.

Θα θέλαμε να μάθουμε κατ’ αρχάς εάν έχετε συναντήσει τον γκαουλάιτερ Φούχτελ.
Αν ναι, τί έχετε συμφωνήσει μαζί του.
Αν όχι, σκοπεύετε να τον συναντήσετε και τι στάση θα κρατήσετε απέναντι στις προτάσεις που θα γίνουν για το ξεπούλημα;;
Επειδή είσαστε εκλεγμένοι διαχειριστές του τόπου μας για μια τετραετία, θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας και να σας διευκρινήσουμε τα εξής:
1.       Ο δημόσιος πλούτος και τα κοινωνικά αγαθά δεν σας ανήκουν, και δεν μας ανήκουν. Τα κληρονομήσαμε με αγώνες των προγόνων μας και οφείλουμε να τα αφήσουμε κι εμείς στα παιδιά μας και στις επόμενες γενιές.
2.       Για οποιαδήποτε απόφαση   παραχώρησης, ξεπουλήματος ή συμφωνίας μαζί τους θα πρέπει να ενημερώσετε πρώτα εμάς τους δημότες (γιατί μας αφορά όλους) κι έπειτα να δώσετε την τελική σας απάντηση.
3.       Να προσπαθήσετε να βρείτε πόρους αξιοποιώντας τα δημόσια ακίνητα που διαθέτετε μιας που η περιοχή μας θα μπορούσε να αναπτυχθεί τουριστικά.
4.       Μπορείτε σε συνεργασία με δημότες που θέλουν, να δημιουργήσετε συνεταιρισμούς για αυτοδιάθεση και αυτοδιαχείριση των δημόσιων αγαθών και ακινήτων δημιουργώντας έτσι θέσεις εργασίας και πραγματική ανάπτυξη στον δήμο μας, με κόπο αλλά και με ψηλά το κεφάλι και όχι ως συνεργάτης των Γερμανών (κατά τα πρότυπα της Γερμανικής κατοχής) να μας παραδώσετε στους κατακτητές. Θέλουμε να γνωρίζετε ότι σε περίπτωση που ακολουθήσετε τη μέθοδο του ξεπουλήματος των παραπάνω, χωρίς να μας ενημερώσετε, θα μας βρείτε απέναντί σας, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Δεν θα παραδώσουμε τον τόπο μας χωρίς μάχη.
Φτάνει πια η ανοχή μας.

"Αφού δεν μπορείτε να υπερβείτε τον κανονισμό, και όπως διατείνεστε σας ενδιαφέρει η σωστή ενημέρωση των δημοτών, γιατί δεν καθιερώνετε τις ανοιχτές δημοτικές συνελεύσεις;" πρότεινε ο Χρήστος Ζαζόπουλος ψέγοντας τη διοίκηση για μια ακόμη ανούσια παράσταση. 
Στον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων αναφέρθηκε ο Σάββας Πασχαλίδης, αποκαλύπτοντας ότι υπάρχει σχεδιασμός για την λειτουργία μεγάλου ΣΜΑ, στα όρια του Δήμου που θα εξυπηρετεί όλη την Ανατολική Θεσσαλονίκη, και σταθμού καύσης στην περιοχή του Αγίου Αντωνίου. Θεώρησε μεγάλο λάθος την απόφαση της διοίκησης να σταθεί αντίθετη στην πλειοψηφία των πολιτών, του Δήμου και των οργανώσεων που αρνούνται την εγκατάσταση του ΣΜΑ στην Ευκαρπία.
Στο έλλειμμα κοινωνικής πολιτικής και προστασίας της Δημοτικής αρχής αναφέρθηκε ο Χρήστος Ιβάνοβιτς που αφού απέδειξε την πλήρη ανυπαρξία του Δήμου σε πρωτοβουλίες στήριξης δημοτών αλλά και ευπαθών ομάδων (άστεγοι, χαράτσι, κοινωνικά ιατρεία, κοινωνικό φαρμακείο) κάλεσε το Δήμαρχο να ανοίξει δημοτικούς χώρους στις συλλογικότητες που με εθελοντικές δράσεις   προσπαθούν να καλύψουν τα κενά.  Η  δημοτική αρχή χαρακτηρίζεται, όπως είπε, από ανεπάρκεια και ανικανότητα σε τέτοιο βαθμό ώστε θα μπορούσε να κατοχυρώσει για το Δήμο το brand name "Με οδηγό την ανικανότητα", αποδίδοντας όμως ευθύνες και στην αντιπολίτευση που στερείται προτάσεων και ανάληψης συγκεκριμένων πρωτοβουλιών.
Για το ιδιαίτερο οξυμένο πρόβλημα της καθαριότητας τοποθετήθηκε η Ελένη Ματθαίου που, εκτός από την κριτική που άσκησε, κατέθεσε προτάσεις για τα θέματα της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης. Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η πληροφόρηση για τα ενδεχόμενα πρόστιμα, που θα δεχθεί ο Δήμος αν δεν φροντίσει να υιοθετήσει και προσαρμοστεί στην κοινοτική οδηγία για την ενεργειακή συμπεριφορά των δημοτικών κτιρίων, και η αντίστοιχη ερώτηση τι έχει κάνει ο Δήμος (που δεν απαντήθηκε όπως και πολλές άλλες).
Από την Κίνηση Πολιτών Επανομής τοποθετήθηκαν η  Μαριάννα Χατζημανώλη και ο Χρήστος Βρουλλής
Η πρώτη με την γνωστή τεκμηριωμένη άποψή της για την ποιότητα του νερού δεν δίστασε να διακωμωδήσει την ύπαρξη εμφιαλωμένου νερού στο τραπέζι του προεδρείου και όχι του καθαρού και ακίνδυνου νερού της ΔΕΥΑΘ (κατά Τροκάνα) και φυσικά  επιχειρηματολόγησε για την "αλχημική" εξήγηση που επιβλήθηκε την προηγούμενη μέρα από τους υπαλλήλους της επιχείρησης με συνέπεια να δεχθεί  απρεπή λεκτική επίθεση από τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΘ.
Ο δεύτερος αναφέρθηκε στην αδιαφορία της Διοίκησης για τη δυνατότητα συνεργασίας με τους δημότες και ρώτησε αν γνωρίζει ο Δήμαρχος ότι έχει πρόταση που θα τον βοηθήσει στην εφαρμογή του επόμενου μεγάλου έργου της δημοτικής αρχής. Ο Δήμαρχος μη αντιλαμβανόμενος την παγίδα της ερώτησης ρώτησε σε ποιο μεγάλο έργο αναφέρεται, αποδεχόμενος δηλ. ότι δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός νέου έργου.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του νεαρού Δημήτρη Παπανικολάου που απαριθμώντας περιπτώσεις ανεπάρκειας και ανικανότητας της Δημοτικής αρχής σε θέματα που αφορούν την Αγία Τριάδα και αφού τόνισε ότι εκτιμούσε τον Δήμαρχο, ως γιατρό και επιστήμονα, δεν δίστασε να του πει πως έχει μειωθεί  στα μάτια του, ως δήμαρχος. Για την παραμέληση της Αγίας Τριάδας  και η τοποθέτηση του Γιάννη Καλλονά, που κατέληξε στην προτροπή προς τον Δήμαρχο να παραιτηθεί αν δεν μπορεί να πράξει τα μίνιμουμ και αυτονόητα.
Παράπονα έντονα για την εγκατάλειψη του Μεσημερίου εξέφρασε ο Δημήτρης Τεκίδης, μη λαμβάνοντας κι αυτός απαντήσεις όπως και οι περισσότεροι ερωτώντες.

Ας ελπίσουμε πως ο Γιάννης Αλεξανδρής θα αλλάξει ρότα μετά την ανυστερόβουλη κριτική που δέχτηκε και μας δείξει στους επόμενους 18 μήνες της θητείας του ότι μπορεί να αποφύγει το ναυάγιο. Όχι αυτό της προσωπικής επανεκλογής του αλλά συνολικά του τόπου που ζούμε.

Ακτιβιστής 
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

1 comments:

  1. “…αποδίδοντας όμως ευθύνες και στην αντιπολίτευση που στερείται προτάσεων και ανάληψης συγκεκριμένων πρωτοβουλιών.”

    Καλά, πως είχα την εντύπωση τόσον καιρό, ότι σύσσωμη η «Αντιπολίτευση» τρέχει απ΄το πρωϊ μέχρι το βράδυ για το «καλό του τόπου»;
    Λέτε να το είδα στον…ύπνο μου;
    Κοίτα φίλε μου πόσο μπορεί να πέσει έξω κάποιος με δαύτους !...
    Ζήλεψαν και υιοθέτησαν φαίνεται «τακτική» «ζαβού» και Παπακωνσταντίνου:
    Λόγια και μπλα-μπλα επί 2 χρόνια και στο τέλος …τι άλλο; Αέρας !!!
    Γεια σας λεβέντες μου!

    gnborn2shoot

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.