Αρχή φόρμας
Τέλος φόρμας
Ο ΝΟΝΟΣ ΜΟΥ Ο ΚΑΛΟΓΕΡΟΣ
ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΡΑΜΠΟΥΡΝΑ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΑΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Παρουσίαση

-Αφήστε τη σε μας, είπαν οι καλοί Τούρκοι γείτονες στους γονείς της, κι όταν ηρεμήσουν τα πράγματα, έρχεστε να την πάρετε.
Κανείς όμως δεν τη αναζήτησε ποτέ κι ήταν πια 65 χρονών, παντρεμένη με τέσσερα παιδιά. Και για να ξορκίσει το όνειρό της, μας μουρμούρισε με πόνο:
-Οι Έλληνες κι οι Τούρκοι αδέλφια είναι. Η μάνα μου όμως είπε ότι θα ερχότανε να με πάρει...

Οι συναρπαστικές αφηγήσεις και τα ενθυμήματα του Μιχάλη Καλόγερου από το Μεγάλο Μολδοβάνι της ιωνικής Ερυθραίας, ο οποίος έζησε στο πετσί του όλα τα γεγονότα, μικρά ή μεγάλα, του 20ου αι., που "καρφώθηκαν μέσα του σαν καρφιά". Ο ευρύς κι ακμαίος ελληνικός κόσμος του παρελθόντος, η ευτυχισμένη ζωή στην Πατρίδα και τα βάσανα των υποδούλων, η συμβίωση με τους "άλλους", οι διωγμοί, οι πόλεμοι, η προσφυγιά κι η απελπιστική συρρίκνωση του Ελληνισμού, η τελική εγκατάσταση στην Περαία Θεσσαλονίκης, η δίψα για τη ζωή, η καθημερινή βιοπάλη, οι αγώνες κι οι αγωνίες σπουδαίων κι "επώνυμων" ή απλών, άσημων ανθρώπων. Μνήμες από έναν κόσμο που έφυγε, μα στέκει ακόμα δίπλα μας, είναι πάντα μέσα στην καρδιά μας. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα
Πρόλογος
Ευχαριστίες
Ο νονός μου ο Καλόγερος
Επίλογος
Παράρτημα
Μια ιστορία από την Παλιά Πατρίδα
Καραμπουρνιώτικα φαγητά και γλυκά
Γλωσσάρι ιδιωματικών λέξεων
Σχόλια
Κατάλογος Προσφύγων Περαίας
Φωτογραφίες
Λεπτομέρειες
ISBN13
9789609953214
Εκδότης
Χρονολογία Έκδοσης
Νοέμβριος 2012
Αριθμός σελίδων
336
Διαστάσεις
21x14
Επιμέλεια
ΚΟΝΤΑΡΑΣ ΘΟΔΩΡΗΣ
Κωδικός Πολιτείας
2786-0001


Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.