του Αντώνη Ματζάρη *

Είναι σίγουρο ότι αυτή την ημέρα που την γιορτάζουμε ως ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ γυναίκας, κάποιος άνδρας την καθιέρωσε. Ένας άνδρας κομπλεξικός, εκδικητικός, άσχημος και ανερωτικός.

Βέβαια το πρόβλημα είναι τι γίνεται με τις άλλες 364 μέρες που όλοι, με πρώτες και καλύτερες τις γυναίκες, τις ξεχνάμε.

Και μένουνε να χαίρονται για τη μία και μοναδική ημέρα τους την ΗΜΕΡΑ της ΓΥΝΑΙΚΑΣ.

Ποιας ΓΥΝΑΙΚΑΣ;

Αυτής της θεότρελης ανάμεσα στις τρελές που τρέχουν να παίξουν δέκα ρόλους. Μάνα. Σύζυγος. Νοικοκυρά. Εργαζόμενη. Νόστιμη. Έξυπνη. Γυναίκα όλο θηλυκότητα. Ερωμένη. Φίλη. Διευθυντικό στέλεχος.

Κάποτε, πριν είκοσι χρόνια, κάποιες κάψανε τα σουτιέν τους εν ονόματι του φεμινισμού και οι σημερινές γυναίκες την πληρώνουνε.

Πώς να αντισταθεί, είτε άνδρας, είτε γυναίκα, σ’ αυτό το μοντέλο που μας πασάρουνε;

Κορμιά χυτά, πρόσωπα αγγελικά, χαμόγελα επιτυχίας με αστραφτερά δόντια. Και ‘μεις να ψάχνουμε απεγνωσμένα να συναντήσουμε αυτά τα πρότυπα, αγνοώντας τα αυτονόητα. Ότι αυτό το μοντέλο γυναίκας δεν έχει συνήθως το πιο απαραίτητο. Το μυαλό.

Πάντα πίστευα και πιστεύω, ότι αυτή η γυναίκα που αξίζει την αγάπη μας και τον έρωτά μας είναι αυτή, που ό,τι πέτυχε το πέτυχε με τον αγώνα της.

Άσχετα αν είναι όμορφη ή άσχημη, αγωνίζεται ενάντια σε μία κοινωνία που επιδιώκει να την αναδείξει κάνοντάς την «γλάστρα». Αναδεικνύει τις ικανότητες και τις δυνατότητές της μέσα από τη δουλειά της, πολεμώντας προκαταλήψεις και εμπόδια.

Όταν ασφυκτιά, αντιδρά.

Όταν αντιδρά, κλαίει.

Όταν κλαίει δεν το κάνει από αδυναμία, αλλά γιατί έτσι είναι, αυτός είναι ο αληθινός της χαρακτήρας. Μια αληθινή γυναίκα, που αξίζει αυτό που είναι και δεν θέλει μέρα γιορτής για να το αποδείξει.

Που μπορεί στη λαϊκή αγορά να διαλέξει κολοκυθάκια για το μεσημέρι...

Που μπορεί να φοράει άνετα ένα απέριττο ρούχο.

Που μπορεί να αγωνίζεται για τα παραπανίσια κιλά της και να το ευχαριστιέται.

Που μπορεί να πάει στη δουλεία της και μετά να πάει τα παιδιά της στο φροντιστήριο.

Που μπορεί να απλώνει γύρω της την ομορφιά και τη μαγεία του φύλου της.

Μόνο έτσι είναι ΓΥΝΑΙΚΑ και δεν της προσφέρει τίποτα η ΗΜΕΡΑ της Γυναίκας.


* Πρώην Δήμαρχος Θερμαϊκού, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, συγγραφέας

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.