Με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, έγινε η κατανομή πιστώσεων των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΣΑΤΑ 2013) συνολικού ποσού ύψους 18.400.000,00 € στους Δήμους και Συνδέσμους αυτών για την κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας. Για τον Δήμο Θερμαϊκού δυστυχώς προϋπολογίστηκαν τα λιγότερα (συγκριτικά με τους άλλους μη αστικούς δήμους του Νομού Θεσσαλονίκης) 30.600 ευρώ.


Με αυτά ο δήμος μπορεί να χρηματοδοτήσει ενέργειες όπως: α) καθαρισμός βλάστησης για τη μείωση του κινδύνου στα περιαστικά δάση, άλση κλπ, β) καθαρισμός - έλεγχος χωματερών, γ) ενίσχυση εθελοντικών δράσεων σε επίπεδο ΟΤΑ Α’ βαθμού, δ) θέματα εξοπλισμού (π.χ. βυτιοφόρα, γεννήτριες, ασύρματοι κλπ) και ε)λειτουργικά έξοδα (υπερωρίες μη μόνιμου προσωπικού, καύσιμα).

Η κατανομή πραγματοποιήθηκε με βάση την πρόταση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την κατάρτιση της οποίας λήφθηκαν υπόψη κριτήρια που συνδέονται με τον
κίνδυνο πυρκαγιών, ποσοστό δασοκάλυψης, δημογραφικά στοιχεία, περιοχές δικτύου NATURA 2000 κλπ.
Επισημαίνεται ότι οι δικαιούχοι φορείς θα χρησιμοποιήσουν τις εν λόγω πιστώσεις αποκλειστικά για δράσεις πυροπροστασίας και θα γνωστοποιούν άμεσα τα σχετικά έργα στις αρμόδιες Διευθύνσεις των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.


Κάθε χρόνο τους καλοκαιρινούς μήνες αντιμετωπίζουμε αρκετές πυρκαγιές, οι περισσότερες των οποίων οφείλονται στην έλλειψη της αποψίλωσης των χόρτων στις περιαστικές περιοχές. Υλικά που μετατρέπονται σε εν δυνάμει "πυριτιδαποθήκες".
Ας ελπίσουμε ότι φέτος κάτι καλύτερο, κάτι περισσότερο θα γίνει ώστε να αντιμετωπίσουμε λιγότερα δυσάρεστα και καταστροφικά γεγονότα από φωτιές.

Πατώντας ΕΔΩ μπορείτε να δείτε την απόφαση και την κατανομή ανά Δήμο.

Ακτιβιστής

Σχετικές αναρτήσεις:

Αναγκαστική για λόγους πυροπροστασίας η αποψίλωση των οικοπέδων

Πυρκαγιά απείλησε με ολοκληρωτική καταστροφή το πευκοδάσος της Αγίας Τριάδας

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.