ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΤΟΝΙΑ ΚΑΝΙΤΣΑΚΗ

Χωρίς αντιπεριφερειάρχη πρόκειται να βρεθεί πολύ σύντομα η Θεσσαλονίκη, γεγονός το οποίο έχει προκαλέσει... πονοκέφαλο και μεγάλη αναταραχή, για μία ακόμη φορά, στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Το ρόλο αυτό θα κληθεί να παίξει, έστω προσωρινά, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος θα πρέπει παράλληλα να ασκεί και τα δικά του καθήκοντα, ως περιφερειάρχης.
Ειδικότερα, ο νεοεκλεγμένος αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Γιώργος Τσαμασλής, αναμένεται να τεθεί σε προσωρινή αργία, αφού, μαζί με ακόμα 27 στελέχη της πρώην νομαρχίας Θεσσαλονίκης, θα καθίσει στο... σκαμνί για την υπόθεση της κατασκευής του δρόμου Θεσσαλονίκης – Ωραιοκάστρου. Με βάση τον «Καλλικράτη», ο αντιπεριφερειάρχης θα τεθεί σε προσωρινή αργία όπως όλοι όσοι κατηγορούνται για αδικήματα, ακόμη και εάν δεν υπάρχουν σε βάρος τους καταδικαστικές αποφάσεις. Ο κ. Τσαμασλής θα τεθεί σε αργία από το γενικό γραμματέα της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, Θανάση Καρούντζο, μόλις στον τελευταίο κοινοποιηθεί το βούλευμα με το οποίο οι 28 παραπέμπονται.

«Θα παραιτηθώ...»
Ο κ. Τσαμασλής, με δηλώσεις του στον «ΑτΚ», επισημαίνει ότι, εφόσον η δίκη του προσδιοριστεί μέχρι τον προσεχή Σεπτέμβριο, θα παραμείνει σε διαθεσιμότητα, αναμένοντας την απαλλαγή του ώστε να επιστρέψει στη θέση του. Δε θα πράξει το ίδιο όμως, αν η εκδίκαση της υπόθεσης οριστεί να γίνει αργότερα. «Αν η δίκη μου προσδιοριστεί σε χρονικό διάστημα μετά το Σεπτέμβριο, τότε θα παραιτηθώ, διότι δε θέλω η προσωπική περιπέτεια που περνάω να θέσει υπό ομηρία τη λειτουργία της μητροπολιτικής ενότητας Θεσσαλονίκης, αλλά και ευρύτερα της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας», δηλώνει ο κ. Τσαμασλής και υπογραμμίζει: «Το δημιουργικό έργο που σχεδίασε ο Απόστολος Τζιτζικώστας πρέπει να συνεχιστεί. Η δική μου αργία δε θέλω να σταθεί εμπόδιο, δε θέλω να είναι αγκάθι στη λειτουργία της περιφέρειας και της άσκησης διοίκησης».
Αίτηση προτίμησης
Ο ίδιος επισημαίνει ότι θα ζητήσει η δίκη του να προσδιοριστεί το συντομότερο δυνατό, αφού από τη μια επιθυμεί διακαώς να τελειώσει η περιπέτειά του, ενώ από την άλλη αναγνωρίζει ότι το βάρος που θα πέσει στον κ. Τζιτζικώστα θα είναι πολύ μεγάλο. «Θα καταθέσω στον αρμόδιο εισαγγελέα αίτηση προτίμησης, κάτι που έχω το δικαίωμα να πράξω, έτσι ώστε να δικαστώ γρήγορα», υπογραμμίζει ο νεοεκλεγμένος αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης. Καταλήγοντας, επισημαίνει ότι, με την εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης, καταργείται το τεκμήριο της αθωότητας και πλέον όποιος ασκεί διοίκηση και κατηγορείται για κάτι, θεωρείται ένοχος αφού τίθεται σε αργία.

Αναπλήρωση
Το πιθανότερο είναι ότι το βούλευμα θα φτάσει στην αποκεντρωμένη διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης μέσα στο Μάιο, δεν αποκλείεται ωστόσο αυτό να συμβεί και εντός του Απριλίου. Οπως και να 'χει, με βάση το νόμο, με το που θα τεθεί σε αργία ο κ. Τσαμασλής, η αντικατάστασή του θα γίνεται από τον περιφερειάρχη.
Ο κ. Τζιτζικώστας, που μέχρι πρότινος ήταν ο ίδιος αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, είναι γεγονός ότι ξέρει πολύ καλά τα θέματα του νομού. Ωστόσο, όσο γνώστης κι αν είναι των θεμάτων, είναι δεδομένο ότι θα υπάρχει πρόβλημα στη λειτουργία του θεσμού, αφού, ως γνωστόν, δυο καρπούζια δε χωράνε κάτω από την ίδια μασχάλη.
Με εννέα διευθύνσεις
Αυτοί που γνωρίζουν λένε ότι το πρόγραμμα του κ. Τζιτζικώστα είναι ήδη φορτωμένο, οπότε η ταυτόχρονη διοίκηση του νομού Θεσσαλονίκης, του μεγαλύτερου της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, θα είναι πρόβλημα. Κι αυτό καθώς ο περιφερειάρχης θα επιφορτιστεί, σε διοικητικό επίπεδο, με εννέα διευθύνσεις. Θα πρέπει, δηλαδή, να είναι ταυτόχρονα και περιφερειάρχης, αλλά και... νομάρχης, αναλαμβάνοντας στην πράξη όλες τις αρμοδιότητες και υποχρεώσεις του κ. Τσαμασλή.
Σε κάθε περίπτωση, αν οι διαδικασίες διαρκέσουν λίγους μήνες, δε θα υπάρξει πρόβλημα και η κατάσταση θα «βολευτεί». Δε θα ισχύσει όμως το ίδιο αν πάει... μακριά η βαλίτσα.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσαμασλής κατηγορείται, μαζί με άλλα 27 άτομα, για τα αδικήματα της απιστίας και της ηθικής αυτουργίας σε απιστία. Σημειωτέον ότι ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, όταν υπερψήφιζε την κατασκευή του δρόμου του Ωραιοκάστρου, ήταν στην αντιπολίτευση.

Εκλογές
Στην περίπτωση, πάντως, που ο κ. Τσαμασλής παραιτηθεί, τότε θα πρέπει να γίνουν εκλογές για την ανάδειξη νέου αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, στις οποίες θα ψηφίσουν οι έξι αντιπεριφερειάρχες των περιφερειακών ενοτήτων, καθώς και οι 43 περιφερειακοί σύμβουλοι του πρώτου σε ψήφους συνδυασμού «Δύναμη για την Κεντρική Μακεδονία». Δικαίωμα να θέσουν υποψηφιότητα θα έχουν οι 25 περιφερειακοί σύμβουλοι της μητροπολιτικής ενότητας Θεσσαλονίκης. Το ίδιο θα ισχύσει αν γίνει το δικαστήριο γρήγορα, αλλά ο κ. Τσαμασλής καταδικαστεί, αφού τότε θα εκπέσει του αξιώματός του.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

3 comments:

  1. Γρήγορα...γρήγορα πείτε του να κάνει τα απαραίτητα για την υποψηφιότητα για δήμαρχος Θερμαϊκού! Τέτοιο λουλούδι που φαίνεται να είναι, πρέπει να φροντίσουμε απαραιτήτως να τον ψηφίσουμε! Τσα-μα-σλής!... Τσα-μα-σλής! ....Ε-σέ-να-θέ-λου-με!...Τσα-μα-σλής! ....

    gnborn2shoot

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το παραπάνω σχόλιο νομίζω πως πηγαίνει γάντι στον εκδότη της εφημερίδας "δ" , που έχει κλειδώσει και την υποψηφιότητα του μαζί του .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. οπως ασορτι ειναι και για τον ......καθηγητη απο την μηχανιωνα που προετοιμαζει και τον συνδυασμο για τον τσαμασλη.το μαυρισμα που εχει να πεσει στις ερχομενες εκλογες για κατι λουλουδια της αυτοδιοικησης δεν λεγεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.