Αυτό προκύπτει από απαντήσεις που έδωσε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΘ κ. Γιάννης Βογιατζής στην δημοσιογράφο Φανή Σοβιλτσή (εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ) θέλοντας να περιγράψει το πρόβλημα και να δώσει εξηγήσεις για την δημιουργία του. Η "σπατάλη" νερού για το πότισμα κήπων και μπαξέδων καθώς και το φαινόμενο της υφαλμύρωσης αποτελούν τις αιτίες, κατά τον Πρόεδρο, για την έλλειψη νερού, που με εύσχημο τρόπο προαναγγέλει. 

Δεν φαίνεται όμως να τον απασχολεί πως το ίδιο οξυμένο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι την τελευταία - τουλάχιστον - τετραετία που διοικείται ο Δήμος από τους ίδιους ανθρώπους και την διοίκηση της ΔΕΥΑΘ διαχειρίζονται τα ίδια (με τις αναγκαίες κατά καιρούς μεταβολές) πρόσωπα.

Ξεχνάει ότι το καλοκαίρι του 2010, πριν από τις δημοτικές εκλογές, ο δήμος αλλά και δημοτικές παρατάξεις μοίραζαν εμφιαλωμένα νερά στους δημότες που το χρησιμοποιήσουν ακόμη και για πλύσιμο και καθαρισμό.

Γιατί αν η διοίκηση θυμόταν και τους απασχολούσε σοβαρά η λειψυδρία ΙΣΩΣ φροντίζανε να βρούνε τρόπους να γίνουν οι αναγκαίες επενδύσεις, να βρεθούνε τα ανάλογα προγράμματα και ίσως διασφαλίζανε την υπερψήφισή τους από την δημοτική τους ομάδα (που όπως αποδείχτηκε σε πρόσφατη συνεδρίαση ούτε στην αλλαγή του δικτύου αμιαντοσωλήνων δεν ομονόησε με αποτέλεσμα να μην υπερψιφηστεί η ανάλογη πρόταση).

Ας δούμε όμως το ενδιαφέρον ρεπορτάζ της δημοσιογράφου της "Μακεδονίας":

"Το συχνό φαινόμενο της υφαλμύρωσης του νερού, αλλά και της υπεράντλησης για το πότισμα κήπων και λαχανόκηπων που αυξήθηκαν λόγω της κρίσης, εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους να μην μπορέσει να καλυφθεί η ζήτηση, που φτάνει το 50% το καλοκαίρι στην πλέον τουριστική περιοχή της Θεσσαλονίκης.
Την ίδια ώρα, η δημοτική επιχείρηση ύδρευσης αποχέτευσης καταβάλλει προσπάθειες για την απομάκρυνση αμιάντου, που βρέθηκε στο δίκτυο ύδρευσης στις περιοχές Άνω Κάτω Περαία, τους Νέους Επιβάτες και το Μεσημέρι, ενώ θα πρέπει έως τις αρχές καλοκαιριού να θέσει σε λειτουργία δύο νέες γεωτρήσεις, για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες των κατοίκων. Ουσιαστικά, ο δήμος Θερμαϊκού αναγκάζεται να αναπληρώσει τις τρεις γεωτρήσεις που έκλεισε πέρυσι λόγω της υφαλμύρωσης του νερού, φαινόμενο που εμφανίζεται πολύ συχνά λόγω της γειτνίασης των οικισμών με τη θάλασσα.
Σύμφωνα με στοιχεία της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης και αποχέτευσης, από τις αρχές Ιουνίου και μετά μόνο τα νοικοκυριά της δημοτικής ενότητας Θερμαϊκού, Περαία, Αγία Τριάδα και Νέοι Επιβάτες, που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο πληθυσμό λόγω εξοχικών κατοικιών, χρειάζονται 400 - 500 κ.μ. νερού ημερησίως, για να καλυφθούν οι ανάγκες τους. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιάννης Βογιατζής εμφανίζεται καθησυχαστικός προς το παρόν, δεδομένου ότι ο δήμος θα φροντίσει να καλύψει τις ποσότητες νερού από τις δυο γεωτρήσεις που αναμένεται να λειτουργήσουν το επόμενο διάστημα, εφόσον η ΔΕΗ επισπεύσει τις διαδικασίες για την παροχή ρεύματος.
«Προς το παρόν καλύπτουμε τις ανάγκες για νερό, αλλά δεν αποκλείεται να αντιμετωπίσουμε λειψυδρία το καλοκαίρι, καθώς δεν ξέρουμε ακόμα τι ανάγκες θα προκύψουν από την προβλεπόμενη αύξηση των παραθεριστών που επιλέγουν τις ακτές του δήμου Θερμαϊκού» σημείωσε ο κ. Βογιατζής.

ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ… ΜΠΑΞΕΒΑΝΗΔΕΣ
Εκτός όμως από τα προβλήματα που αναμένεται να προκύψουν στις γεωτρήσεις λόγω της υφαλμύρωσης, στον δήμο Θερμαϊκού τα δίκτυα ύδρευσης κινδυνεύουν να… τιναχθούν στον αέρα και εξαιτίας της νέας τάσης που αποτελούν οι μπαξέδες και οι λαχανόκηποι. Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος κ. Βογιατζής, η κρίση οδήγησε τους κάτοικους στην καλλιέργεια λαχανικών και κήπων, γεγονός που σημαίνει ότι όλο το καλοκαίρι σημειώνεται υπεράντληση νερού. «Η περιοχή δεν είναι ούτε αγροτικός ούτε αστικός δήμος, ωστόσο οι μπαξέδες και τα περιβόλια ανθούν τα τελευταία δύο χρόνια, κυρίως εξαιτίας της κρίσης. Αυτό όμως απαιτεί μεγάλες ποσότητες νερού, το οποίο δεν είναι ανεξάντλητο, ειδικά σε μια περιοχή που τροφοδοτείται μόνο από γεωτρήσεις», υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος.
Για αυτό το λόγο, ειδικά φέτος, όπως είπε, ο δήμος μαζί με τους λογαριασμούς θα αποστείλει και ενημερωτικά φυλλάδια στους καταναλωτές, στους οποίους θα απευθύνει αυστηρές συστάσεις για λελογισμένη χρήση του νερού. «Δεν έχουμε άλλη επιλογή, παρά να είμαστε αυστηροί, γιατί εκτός των μπαξέδων υπάρχουν και οι κοινόχρηστες εκτάσεις πρασίνου που χρειάζονται πότισμα», σημείωσε ο κ. Βογιατζής.
Να σημειωθεί ότι εκτός από την επέκταση του δικτύου γεωτρήσεων, ο δήμος Θερμαϊκού προχώρησε και στη δημοπράτηση του εξωτερικού δικτύου αποχέτευσης από την Επανομή έως το Αγγελοχώρι. Το έργο αυτό, προϋπολογισμού 12 εκατ. ευρώ, θα ανακουφίσει πάνω από 9.000 νοικοκυριά στη συγκεκριμένη δημοτική ενότητα όπου μέχρι και σήμερα λειτουργεί το αναχρονιστικό σύστημα των βόθρων. Εντός των επόμενων ημερών θα ανακοινωθεί ο ανάδοχος του έργου και αν δεν υπάρξουν ενστάσεις, οι εργασίες κατασκευής του αποχετευτικού δικτύου θα αρχίσουν σε μια εβδομάδα."
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

2 comments:

  1. Μάλιστα κάποιοι από τους περιστασιακούς ...μπαξεβάνηδες , μπορεί να έχουν και υπερπαραγωγή και να την διαθέσουν και στα ...παζάρια! Μην σας φανεί παράξενο αν ακούσετε το καλοκαίρι μερικούς να φωνάζουν:
    -Πάρε κόσμε, πάρε φτηνά και νόστιμα καυτερά!...Είναι περαιώτικα και ποτισμένα με ...σπιτικό νερό!...
    gnborn2shoot

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο πλέον ακατάλληλος σύμβουλος στις ποιό παραγωγικές θέσεις . Γιατί άραγε ; !!! Απ' όπου και αν πέρασε δεν έκανε τίποτε . Μόνο υποσχέσεις .
    Ο κυριότερος υπεύθυνος της πτώσης Αλεξανδρή .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.