Του Γιώργου Νικολαϊδη (gnborn2shoot)

Αυτό το όνομα έδωσαν στον Ιστορικό και Λαογραφικό Σύλλογο  που ίδρυσαν πριν από ένα χρόνο τα μέλη του, κάτοικοι Νέων Επιβατών του Δ. Θερμαϊκού.
Σκοπός τους είναι να διαφυλάξουν τις μνήμες και την ιστορία των προγόνων τους. Από τότε που, πρόσφυγες από την Μ. Ασία, δημιούργησαν το καινούργιο τους χωριό το 1922.
Θέλουν να στεγάσουν τα πολλά και ποικίλα κειμήλια που προσφέρουν οι κάτοικοι βγάζοντάς τα από τα μπαούλα και τις αποθήκες τους, κληρονομιά από δύσκολα χρόνια.
Για τον τόπο φιλοξενίας των αντικειμένων,  έχουν επιλέξει, προς στιγμήν, ένα παμπάλαιο και ερειπωμένο κτήριο, που αποτελούσε  κάποτε το κοινοτικό κατάστημα της περιοχής.
Για το κτήριο (κτίστηκε το 1927), τα μέλη έχουν προχωρήσει σε μελέτες, με στόχο την αναπαλαίωση και χρήση του οικήματος με προσωπικά έξοδα και εργασία.
Την τελευταία Κυριακή (23/6/13), ο Σύλλογος αναβίωσε το έθιμο του «κλήδονα» στην κεντρική πλατεία του άνω χωριού, με μεγάλη επιτυχία.
Ο «κλήδονας» είναι ένα πανάρχαιο έθιμο. Σήμαινε τις τυχαίες ή ασυνάρτητες λέξεις που ακούγονταν κατά τη διάρκεια μαντικών τελετών και στις οποίες αποδίδονταν προφητική σημασία. (Οι  κοπέλες μαντεύουν το όνομα του μελλοντικού συζύγου μέσω του «αμίλητου νερού» και οι πανηγυριώτες ανάβουν και πηδούν φωτιές).
Η σωστή προέλευση της  λέξης είναι από το Ομηρικό «κλήδων», που σημαίνει μαντικό σημάδι, προφητεία.
Μία μικρή περιήγηση στα προσωρινά στεγασμένα εκθέματα, τις προσπάθειες του Δ.Σ.  του συλλόγου για μόνιμη στέγαση των εκθεμάτων και το έθιμο του «κλήδονα», δείτε στο σχετικό μας
υψηλής ανάλυσης  βίντεο:

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.