Είναι θεμιτή οποιαδήποτε φιλοδοξία έχει κάποιος. Ο καθένας μας μπορεί να βλέπει τον εαυτό του στο πρώτο ή στο τελευταίο σκαλί της επιτυχίας (όπως ο ίδιος την εννοεί και την προσεγγίζει). Και αυτό είναι στοιχείο της ανθρώπινης φύσης. Όπως θεμιτή και φυσικά ερμηνεύσιμη είναι και η όποια κριτική (καλόπιστη, κακόπιστη, σκληρή) γίνεται από τρίτους στις προθέσεις των φιλόδοξων ανθρώπων. Και ιδιαίτερα αυτών που η αναρρίχησή τους (στα ψηλά τα σκαλοπάτια) μπορεί να επηρεάσει άμεσα ή έμμεσα  τη ζωή των καθημερινών ανθρώπων.
Υπό αυτό το πρίσμα πλησιάζουμε και ερμηνεύουμε τις προθέσεις για διεκδίκηση και της Δημαρχίας στον Θερμαϊκό, του ύψιστου τοπικού αξιώματος αλλά και παράλληλα της πλέον υπεύθυνης και ισχυρής θέσης από την οποία κανείς μπορεί να προσφέρει στον τόπο του και να σταθεί  αρωγός στο πλευρό των συμπολιτών του.
Και μάλλον δεν κινδυνεύουμε να χαρακτηριστούμε ανεδαφικοί αν πληροφορήσουμε πως το γαϊτανάκι της προεκλογικής ζύμωσης ξεκίνησε ήδη. Ούτε θα κατηγορηθούμε για εμφυλιοπολεμικοί αν καταθέσουμε την εκτίμησή μας για τον αδελφοκτόνο πόλεμο της δεξιάς στον δήμο Θερμαϊκού που έχει ξεκινήσει με ιδιαίτερη σφοδρότητα (αλλά ως μάχες χαρακωμάτων για την ώρα).

Και φυσικά αναφερόμαστε στην νέα φιλόδοξη υποψηφιότητα του κ. Γιώργου Τσαμασλή για την διεκδίκηση της Δημαρχίας, που αναγκαστικά έρχεται σε κόντρα με την πρόθεση του νυν δημάρχου κ. Γιάννη Αλεξανδρή να παραμείνει (άλλωστε το διατυμπανίζει προς όλες τις κατευθύνσεις) για τρίτη συνεχόμενη θητεία στο τιμόνι του Δήμου Θερμαϊκού.
Η προσπάθεια σ' αυτήν τη φάση και των δύο εντοπίζεται στην προσέλκυση για μεν τον πρώτο υποψηφίων δημοτικών συμβούλων  με εκτόπισμα ( ή άλλως ατόμων εκπροσωπούντων μεγάλα σόγια ..... έτσι δεν κερδίζονταν οι εκλογές στην αυτοδιοίκηση ;;), για τον δε δεύτερο η κατοχύρωση (δέσμευση αλλιώς) της συνέχισης συνεργασίας του με όσους ισχυρούς δημοτικούς συμβούλους του απέμειναν μετά τις διαδοχικές αποσκιρτήσεις των περασμένων μηνών. Και επειδή και οι δύο (μεγαλοπαράγοντες γαρ της Νέας Δημοκρατίας) ψαρεύουν από τον ίδιο κουβά, έχουν να αντιμετωπίσουν την "εξυπνάδα" ορισμένων υποψηφίων που μέχρι να καταλήξουν ( στην  απόφαση παίζει σημαίνοντα ρόλο η πρόβλεψη ποιος εκ των δύο θα έχει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας) παζαρεύουν με αμφότερους.
Εκτός όμως από τον διαγκωνισμό τους για την προσέλκυση συνεργατών υπάρχουν   και τα  υπόγεια αναγνωριστικά χτυπήματα. Μπορεί στις  αναγκαστικές επίσημες συγχρωτίσεις τους (εκδηλώσεις κλπ) να επιδεικνύεται μια αμοιβαία σχέση σεβασμού και να  επικρατεί το υποχρεωτικό σαβουάρ βιβρ και οι καλοί τρόποι (στη δεξιά έχουν έφεση στα Γαλλικά, πιάνο κλπ) αλλά έχουμε καταγράψει και τα περιστατικά που αποκαλύπτουν την απεριόριστη "εκτίμηση" του ενός για τον άλλον. Όπως τον προκλητικό παραγκωνισμό του Δημάρχου  και φυσικά του Δήμου (ο κ. Αλεξανδρής δήλωσε στην αίθουσα των συνεδριάσεων πως δεν είχε ιδέα για την δημοπράτηση) από το έργο LIFE * που έχει ως βασικό σκοπό την αειφορική διατήρηση και προστασία των Λιμνοθαλασσών Επανομής (αλλά και του Αγγελοχωρίου) το οποίο χειρίζεται ως αντιπεριφερειάρχης ο κ. Τσαμασλής σε συνεργασία με διάφορες εταιρίες και φορείς ( ΟΜΙΚΡΟΝ, accolaggoons, ΥΠΕΚΑ, Διαβαλκανικό Κέντρο Περιβάλλοντος, Περιφέρεια ΚΜ ). Περιοχές στις οποίες ιδιοκτήτης (με την ευρεία, αλλά και στενή  έννοια του όρου ) είναι ο Δήμος Θερμαϊκού, ο οποίος ούτε καν προσκλήθηκε στην ενημερωτική ημερίδα ** που έγινε τον περασμένο Δεκέμβρη σε ξενοδοχείο της περιοχής. Με τέτοιες ενέργειες προφανώς ο κ. Τσαμασλής επιδιώκει χωρίς τυμπανοκρουσίες να χρωματίσει με μια ακόμα πινελιά την ανεπάρκεια της δημοτικής αρχής.
Παρεπιμπτόντως μόλις χθες αναβλήθηκε  - στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων -  για την 1η Οκτωβρίου η εκδίκαση της υπόθεσης των υπερβάσεων στο έργο κατασκευής του δρόμου Θεσσαλονίκης – Ωραιοκάστρου για την οποία ενέχεται και ο κ. Τσαμασλής μαζί με άλλους 27 συγκατηγορούμενους, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και οι αδελφοί Ψωμιάδη. Οι κατηγορίες που τους αποδίδονται αφορούν την υπέρβαση του κόστους κατασκευής που έγινε για το έργο της οδού Ωραιοκάστρου, κατά την περίοδο 1997 - 2007. Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση που υποβλήθηκε στο δικαστικό συμβούλιο, η υπέρβαση του κόστους έφτασε το ποσό των 515.000 ευρώ, ενώ υπογραμμίζεται ότι η νομαρχία Θεσσαλονίκης ζημιώθηκε με περίπου 300.000 ευρώ.
Η εξέλιξη αυτή της αναβολής μάλλον θα αναγκάσει τον αντιπεριφερειάρχη να υποβάλλει σύντομα την παραίτησή του για να διεκδικήσει την Δημαρχία Θερμαϊκού, την οποία εποφθαλμιά.

Άλλο σημείο που χρήζει ιδιαίτερης μνείας είναι οι διαδοχικές επαφές που έχουν οι δύο "σύντροφοι" ανταγωνιστές με οικονομικούς παράγοντες της περιοχής προκειμένου να διασφαλίσουν την υποστήριξή τους. Και το κάνουν χωρίς να λαμβάνουν προφανώς υπόψη τους (ή μήπως όχι ;) ότι αυτού του είδους οι "στηρίξεις" οδηγούν σε μετεκλογικές ποικίλες δεσμεύσεις. 

Σ' αυτό το σημείωμα, όπως γίνεται αντιληπτό δεν θα αναφερθούμε ούτε σε άλλους υποψηφίους, ούτε και  σε πρώην υποψηφίους που δεν θα διεκδικήσουν δημαρχιακό θώκο αλλά θα αρκεστούν σε ανταλλάγματα για την "άδολη" και "ανυστερόβουλη"  προσάρτησή τους στο στρατόπεδο πρώην αντιπάλων.



* «Δράσεις για τη διατήρηση παράκτιων οικοτόπων και σημαντικών ειδών ορνιθοπανίδας των περιοχών του Δικτύου NATURA 2000 λιμνοθάλασσα Επανομής, λιμνοθάλασσα Αγγελοχωρίου»

** 1η ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ σχετικά με το έργο. Συμπεριλαμβάνονται και οι παρουσιάσεις που έγιναν ώστε να ενημερωθούν 8 μήνες μετά ο Δήμαρχος και οι συνεργάτες του.

*** Η φωτογραφία είναι αναπαράσταση του πίνακα του Ν. Εγγονόπουλου "εμφύλιος πόλεμος" (1948)

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.