του Γιώργου Λαζαρίδη

Μία και μοναδική χρονιά στην ιστορία του δήμου Θερμαϊκού, το 2012, κατά την οποία υπογράφτηκε το 100% των συμβολαίων αιγιαλού και υπήρξε άριστη συνεργασία δήμου – επαγγελματιών – κτηματικής υπηρεσίας του δημοσίου. Θα περίμενε λοιπόν κανείς να συνεχίσει η δημοτική αρχή την ίδια πολιτική και το 2013, απλώς επαναφέροντας για έγκριση την ίδια εισήγηση, η οποία και ομόφωνη ήταν και της έγκρισης της Αποκεντρωμένης περιφέρειας έτυχε ( απόφαση 333/2012).
Αντ΄αυτού, είδαμε μια επαναφορά στο προγενέστερο καθεστώς, με συνέπεια να εμφανιστούν και πάλι οι γνωστές παθογένειες, που επί χρόνια βασάνιζαν τους επαγγελματίες, προκαλούσαν απώλειες δημοτικών εσόδων και καθιστούσαν τον δήμο παραβάτη της νομοθεσίας προκειμένου να «τιμωρήσει» με πρόστιμα τους «κακούς» καταστηματάρχες και να τους κρατά ομήρους, αφού τους ανάγκαζε να χρωστάνε σε δύο δημόσιες υπηρεσίες ταυτόχρονα.
Κι ενώ μπήκε τέλος πέρυσι στον εφιάλτη αυτό με την αποκατάσταση της νομιμότητας και την ακριβή εφαρμογή της νομοθεσίας, η διοίκηση του δήμου ξανασπρώχνει τους επαγγελματίες στην αγκαλιά της κτηματικής υπηρεσίας, του λιμενικού και της αστυνομίας!
Δυστυχώς, η έλλειψη θάρρους, η εμπάθεια και η στενότητα σκέψης επικράτησαν για άλλη μια φορά και δίκαια εισπράττουν σήμερα, όχι έσοδα από τον αιγιαλό, αλλά τη μήνη των επαγγελματιών που αδυνατούν να πιστέψουν την αντιμετώπιση που έχουν από τον δήμο.
Επειδή διαπιστώνω ότι για κάποιους, ακόμη και σήμερα 9 μήνες μετά την αποχώρησή μου από το δημοτικό συμβούλιο, αιτία πολλών δεινών παραμένω εγώ, ας απαντήσουν στους δημότες ποια ήταν η θέση τους στο δημοτικό συμβούλιο για το παραπάνω θέμα. Η αλήθεια βέβαια, καταγεγραμμένη στα «ψυχρά» πρακτικά, είναι ότι δεν πήραν καν χαμπάρι την αλλαγή στην εισήγηση της οικονομικής υπηρεσίας για τον τρόπο καταβολής των χρημάτων, παρά παρέμειναν σε κοκορομαχίες για το ύψος του ανταλλάγματος.
Το 2012 δημοπρατήθηκαν έγκαιρα στην δημοτική ενότητα Επανομής πέντε δημοτικά αναψυκτήρια, τρία εκ των οποίων στο «προβληματικό» αγροτεμάχιο με το χαρακτηρισμό natura, δύο από τα τρία στον Ποταμό. Άμεσα έσοδα για τον δήμο Θερμαϊκού 100.000 ευρώ και ετήσια μισθώματα συνολικά 65.000 ευρώ.
Φέτος, όπως είναι σε όλους πια γνωστό, δεν μπόρεσε να προχωρήσει καμία διαδικασία για τα υπόλοιπα τέσσερα αναψυκτήρια που απελευθερώθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2012, καθώς αρνητική ήταν η θέση τόσο της τεχνικής υπηρεσίας, όσο και της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου.
Καλό είναι λοιπόν να γνωρίζουν οι δημότες ότι αρνητικές ήταν οι δύο υπηρεσίες και το 2012. Τότε όμως με μόνη την υπογραφή αντιδημάρχου πέρασαν ομόφωνα αποφάσεις από το δημοτικό συμβούλιο και την οικονομική επιτροπή, και μέσα σε αυτό το κλίμα συναίνεσης «ακολούθησαν» οι υπηρεσίες και ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι δημοπρασίες. Φέτος γιατί δεν τόλμησε να μπει κανείς τους μπροστά, παρά μόνο ψελλίζουν δικαιολογίες; Τα τέσσερα δημοτικά αναψυκτήρια στον Ποταμό θα συνέβαλλαν στα οικονομικά της φετινής χρονιάς τουλάχιστον 150.000 ευρώ. Ποιος θα απολογηθεί γι’ αυτή την απώλεια στους δημότες;
Τα ευφυολογήματα, τα κούφια λόγια και οι γελοίες καταγγελίες άσχετων και μικρόψυχων πολιτικάντηδων είναι για εσωτερική κατανάλωση στον «κύκλο των χαμένων ποιητών». Έτσι, βγήκαν να με κατηγορήσουν κάποιοι κομματικοί υπαλληλίσκοι και τα φερέφωνά τους για 3 ή 4 σβησμένες κλήσεις. Θα μπορούσαν να με κατηγορήσουν και για άλλες, υπαλλήλων του δήμου από τη Μηχανιώνα και την Επανομή που ήρθαν για υπηρεσιακούς λόγους στο δημαρχείο ή για προμηθευτές του δήμου που τους έγραψαν την ώρα που αυτοί ξεφόρτωναν σε κάποιο γραφείο του δημαρχείου. Ακόμη και για σβησμένες κλήσεις δημοτών. Αυτός όμως είναι ο ρόλος των αιρετών, να παίρνουν αποφάσεις βάζοντας την υπογραφή τους και αναλαμβάνοντας την ευθύνη. Για τη δουλειά της ημέρας υπάρχουν οι υπάλληλοι, μεταξύ αυτών κι εκείνοι που γράφουν τις κλήσεις.
Δεν άκουσα όμως τις «κατηγορίες» τους για το γεγονός ότι ο Ποταμός επανέκτησε τη γαλάζια σημαία που είχε χάσει και η παραλία του Αγγελοχωρίου την κέρδισε για πρώτη φορά, έτσι ακριβώς όπως είχαμε υποσχεθεί στην σύνταξη του στρατηγικού αναπτυξιακού σχεδίου, προκειμένου να δοθεί μια ώθηση στην ανάπτυξη της περιοχής.
Δεν άκουσα όμως ή δεν διάβασα καμία κριτική για κείνους που επέτρεψαν να παραμείνουν κουφάρια τα δημοτικά αναψυκτήρια στον Ποταμό, δίπλα ακριβώς από τη γαλάζια σημαία! Για κείνους που επιτρέπουν τη γαλάζια σημαία του Αγγελοχωρίου να κυματίζει σε μια παραλία σκουπιδότοπο, με αγριόχορτα μέχρι το γόνατο. Εκείνοι όμως ανήκουν στην ομάδα των χειροκροτητών βλέπετε, και η αβρότητα περισσεύει μεταξύ τους.
«Όμοιος στον όμοιο και η κοπριά στα λάχανα», που θα ‘λεγε και ο σοφός λαός μας.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

3 comments:

  1. Κείνο που με τρώει
    κείνο που με σώζει
    είναι π’ ονειρεύομαι
    σαν τον καραγκιόζη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όταν κατάλαβες ότι στον Ποταμό θα γίνει ολοκαύτωμα την έκανες με ελαφρά πηδηματάκια. Τώρα κατηγορείς τη διοίκηση που όμως πλαγίως εξακολουθείς να υπηρετείς με "τουριστικά" φυλλάδια αμφιβόλου ποιότητας και με τσιμπημένες τιμές.
    Συνέχισε, βρίσκεσαι σε καλό δρόμο, κ. κωλοτούμπα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σε ειδαμε .Σε μαθαμε.Αντε τωρα στην ακρη Εχεις ακομα το θρασσος να μιλας για τον τοπο μας εσυ που συνεβαλες στην πολιτικη καταστροφη του;παρε καμια διαφημηση απο την ΓΑΙΑ(Μαμουνη,)και τον ΑΤΛΑ (κεραμιδακη)βγαλε και κανενα τευχος υπερτιμολογιμενο σε αλλο ονομα να εισαι και κοντα και μακρυα στον Αλεξανδρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.