Αναφορικά με το από 16/7/2013 δημοσίευμά σας που αναφέρεται στο έκτακτο συμβούλιο που προγραμματίστηκε για σήμερα Τετάρτη 18/7/2013 έχουμε να σημειώσουμε τα ακόλουθα:
Α. Το έκτακτο δημοτικό συμβούλιο επιβλήθηκε εξαιτίας της ανάγκης για τη λήψη αποφάσεων για κάποια ζητήματα που σχετίζονται με έργα του ΕΣΠΑ, στα οποία υπάρχουν συγκεκριμένες ημερομηνίες ολοκλήρωσης ορισμένων ενεργειών. Δυστυχώς, παρά το γεγονός ότι οι δήμοι έχουν παραλύσει την τελευταία εβδομάδα λόγω των κινητοποιήσεων (το μέλλον των οποίων είναι αδιευκρίνιστο), δε γίνεται το ίδιο και με τις υπόλοιπες υπηρεσίες (πχ διαχειριστικές αρχές) όπου λειτουργούν κανονικά, και περιμένουν από τους φορείς να ανταποκριθούν. Εάν παρέλθουν άπρακτες οι ημερομηνίες το αποτέλεσμα θα είναι η απώλεια χρημάτων από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα. Ειδικότερα
1.      Υπάρχει το θέμα προμήθειας εξοπλισμού (διαδραστικοί πίνακες) για τα τμήματα ένταξης των σχολικών μονάδων του δήμου, το οποίο εκ παραδρομής δεν αναφέρεται στην ημερήσια διάταξη (η παράταξη όμως του κου Μαυρομάτη ενημερώθηκε τηλεφωνικά). Η προμήθεια αυτή με βάση τη σύμβαση έπρεπε να ολοκληρωθεί μέχρι τις 19/7/2013. Εξαιτίας όμως καθυστερήσεων, οι οποίες δεν οφείλονται ούτε στον ανάδοχο αλλά ούτε στο Δήμο (πχ εγκρίσεις από ΑΔΜ-Θ, διαχειριστική αρχή κλπ) υπάρχει ανάγκη για τη χορήγηση παράτασης του συμβατικού χρόνου ολοκλήρωσης σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τον ΕΚΠΟΤΑ. Η απόφαση του Δ.Σ. με την οποία θα εγκρίνεται η παράταση πρέπει, σύμφωνα με το σύστημα διαχείρισης του ΕΣΠΑ, να υποβληθεί στη διαχειριστική αρχή μέχρι τις 18/7/2013 διαφορετικά χάνονται τα εγκεκριμένα χρήματα, καθώς το έργο απεντάσσεται. Άρα το συμβούλιο δε θα μπορούσε να γίνει την Πέμπτη 19/7/2013.
2.      Υπάρχει το θέμα της υποβολής πρότασης στο ΕΠΕΡΑΑ που αφορά στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης οργανικών και ογκωδών απορριμμάτων και στην εφαρμογή προγράμματος οικιακής κομποστοποίησης, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 950.000€. Τα διαθέσιμα κονδύλια της πρόσκλησης αυτής είναι λίγα, γεγονός που σημαίνει ότι αναμένεται να εξαντληθούν πολύ γρήγορα. Άρα κάθε μέρα που περνάει είναι κρίσιμη, συνεπώς όσο πιο γρήγορα υποβάλλει πρόταση κάποιος φορέας τόσο το καλύτερο. Να σημειωθεί ότι οι προτάσεις αξιολογούνται άμεσα και υποβάλλονται μέχρις εξάντλησης των διαθέσιμων κονδυλίων. Ο Δήμος μας έχει απόλυτη ετοιμότητα για την υποβολή και το μόνο που εκκρεμεί είναι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία είναι προαπαιτούμενο για την υποβολή.
3.      Υπάρχουν τα θέματα της προώθησης μιας σειράς μελετών που αφορούν στην ανάπλαση της περιοχής Πεύκα της Νέας Μηχανιώνας. Οι μελέτες αυτές είναι αναγκαίο να υποβληθούν άμεσα για δύο λόγους που στοιχειοθετούν τον επείγοντα χαρακτήρα του θέματος. Πρώτον διότι εφόσον ολοκληρωθούν έγκαιρα οι μελέτες θα είναι εφικτή η προώθηση των εν λόγω έργων μέσα στα χρονικά περιθώρια που θέτει το πρόγραμμα. Δεύτερον, διότι και στην περίπτωση αυτή, όσο πιο σύντομα υποβληθεί η πρόταση τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να εγκριθεί αφού τα διαθέσιμα κονδύλια εξαντλούνται μέρα με τη μέρα.
Β. Η δημοτική αρχή έχει επιδείξει με τον πιο περίτρανο τρόπο ότι πάντα προασπίζεται τα συμφέροντα και είναι στο πλευρό των εργαζόμενων του Δήμου. Θυμίζουμε ότι ήταν η παρούσα διοίκηση η οποία έδωσε λύση στο θέμα των εργαζομένων που αφορούσαν οι ρυθμίσεις του διατάγματος Παυλόπουλου, αλλά έδωσε οριστική λύση και στο θέμα των 15 εργαζόμενων του πρώην Δήμου Μηχανιώνας, τους οποίους η διοίκηση του κυρίου Μαυρομάτη είχε σε καθεστώς «ομηρείας» και αβεβαιότητας. Επιπλέον, με πρωτοβουλίες της διοίκησης, και με στόχο τη συμπαράσταση των εργαζομένων στο δίκαιο αγώνα τους,  ψηφίσθηκε η απόφαση για κλείσιμο του Δήμου από την προηγούμενη Πέμπτη 11/7/2013 μέχρι και την Τρίτη 16/7/2013. Ίσως από τους ελάχιστους Δήμους, που πήραν παρόμοια απόφαση πανελλαδικά. Γιατί όπως πολύ καλά γνωρίζετε δεν έγινε σε πολλούς δήμους αντίστοιχη ενέργεια παρά μόνον κατόπιν της απόφασης της ΚΕΔΕ.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ανωτέρω αφήνουμε στην κρίση του κάθε σκεπτόμενου πολίτη εάν θεωρείται ή όχι «φάουλ» της διοίκησης η προάσπιση των συμφερόντων των πολιτών και η επίσπευση ενεργειών προκειμένου να μην απωλεσθούν πολύτιμα κονδύλια προγραμμάτων, ιδιαίτερα δεδομένης της γενικότερης οικονομικής στενότητας που υπάρχει.
                                                                               Με εκτίμηση
                                                                      Ο Δήμαρχος Θερμαϊκού


                                                                           Γιάννης Αλεξανδρής 
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

3 comments:

  1. “…οι δήμοι έχουν παραλύσει την τελευταία εβδομάδα λόγω των κινητοποιήσεων (το μέλλον των οποίων είναι αδιευκρίνιστο),…”
    Δήμαρχε και για μένα παραμένει αδιευκρίνιστο πως απάντησες ξαφνικά σε μια ανάρτηση του Blog.
    Παρόμοια απάντηση-θέση σου δεν θυμάμαι άλλη…
    Προσωπικά θα ήθελα έστω κάπου-κάπου να (μας) εξηγούσες κάποια πράματα.
    Και το «έστω» έχει την σημασία του γιατί (δικαιολογημένα) ούτε υποχρεούσαι, μα ούτε θα ήταν δυνατόν να απαντάς εγγράφως σε κάθε δημοσίευμα, όπως άλλωστε και κάθε άλλος δήμαρχος.
    Συμβουλή-προτροπή αν θέλεις, φρόντισε να αγαπήσεις περισσότερο το διαδίκτυο, έστω και με επίκτητες γνώσεις και «εκπρόθεσμα», με τα καλά και τα άσχημά του.
    Φυσικά ξέχνα συνάμα κάτι τίτλους πχ του «κιτρινιστή», που αποδίδεις με το παραμικρό στον καθένα (μας) που θα γράψει με "αύρα" κριτικής για σένα (εκτός αν νομίζεις ότι είσαι αλάνθαστος) και εικάζω ότι θα βγεις κερδισμένος.
    Εσύ μπορείς να νομίζεις ότι θα τα βγάλεις πέρα και χωρίς το διαδίκτυο, το διαδίκτυο όμως θα επιβιώσει ΣΙΓΟΥΡΑ και χωρίς εσένα!
    Μακάρι να βλέπαμε τις θέσεις της διοίκησης αναρτημένες και για σπουδαιότερα ζητήματα απ΄ότι αυτά που αναλύεις στην παρούσα απάντησή σου. Θα ωφελούσε αναμφισβήτητα στην πληρέστερη ενημέρωση των δημοτών.

    gnborn2shoot

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μήλιος Παναγιώτης Δημ. Σύμβουλος18 Ιουλίου 2013 στις 3:45 μ.μ.

    Δήμαρχε θα μπορούσε να γίνει την Πέμπτη το πρωί ( όπως πρότεινα στο στο Δ.Σ.)γιατί σήμερα Πέμπτη έχει 18 ο μηνάς και όχι 19(Όπως αναφέρετε στην απάντηση προς τον ακτιβιστή.
    Μάλλον άλλος ήταν ο λόγος που θέλατε να γίνει τετάρτη το Δ.Σ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ...οι νοικοκυραίοι άνθρωποι δεν αφήνουν τις αποφάσεις για τόσο σημαντικά ( όπως τα παρουσιάζετε) θέματα για την ύστατη στιγμή ... κάτι γίνετε ρε αδερφέ, ένας σεισμός μια αρρώστια κάτι να πάει στραβά και πάει η ημερομηνία έκανε φτερά και μετά ; θα μου πείτε όλο και κάποια δικαιολογία θα σκαρφιστείτε πάλι ....

    .. και σαφώς συμφωνώ με τον σχολιάζοντα Γιώργο Νικολαΐδη .... τόσες και τόσες ερωτήσεις έχουν τεθεί στο διαδίκτυο για σοβαρότατα θέματα όπως η καθαριότητα που κοντεύουμε να βγάλουμε χολέρα - άκρα του τάφου σιωπή .... πως και αυτό το ξαφνικό ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.