Δυστυχώς επαληθεύεται για πολλοστή φορά η ρήση της γιαγιάς μου "με το ψαλίδι θερίζουν", που μου έλεγε όταν ήμουν παιδί θέλοντας να χαρακτηρίσει αυτούς τους ανθρώπους που ακόμη κι όταν πνιγόντουσαν και είχαν μόνο το ένα χέρι τους έξω από το νερό έκαναν με αυτό την χαρακτηριστική κίνηση - άνοιγμα και κλείσιμο  δείκτη και μέσου δακτύλου - του ψαλιδιού, που δήλωνε την ανόητη επιμονή τους σε κάτι που δεν ισχύει αντί του αυτονόητου πως απαιτείται   δρεπάνι και όχι ψαλίδι για να θερίσει κανείς.

Ο κ. Λαζαρίδης εξακολουθεί - αντί να ταυτιστεί με την τοπική κοινωνία και κυρίως με τα περισσότερο  πληττόμενα στρώματά της - να επιμένει με σχολιασμό του να επιτίθεται σε παραγωγούς που συμμετέχουν στη διάθεση προϊόντων Χωρίς Μεσάζοντες που πραγματοποιεί η Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Πολιτών Θερμαϊκού, αφήνοντας την υπόνοια ότι παίζει τον ρόλο "λαγού" του συστήματος που θα ήθελε με όποιο τρόπο να πλήξει την αντίσταση των κινημάτων, που προωθούν δράσεις αλληλεγγύης και προστασία του ελάχιστου έως ανύπαρκτου πλέον λαϊκού εισοδήματος.
Και δεν εννοεί να αντιληφθεί  ότι η δράση των κινημάτων Χωρίς Μεσάζοντες  δεν βρίσκεται σε αντίθεση με τους τοπικούς ελεύθερους επαγγελματίες, που ελάχιστα έως καθόλου μειώνεται ο τζίρος τους με  -την μια φορά τον  μήνα-   αγορά Χωρίς Μεσάζοντες και τα 10 -12 προϊόντα που συνήθως διακινούνται.
Αυτούς που πραγματικά ενοχλεί η Πρωτοβουλία και τα παζάρια αγαθών πρώτης ανάγκης είναι τα brand name's super markets που μειώνουν τις τιμές σε βασικά είδη μόνο  για ανταγωνισμό (καλό αυτό!). Είναι αυτά τα μεγάλα καταστήματα που προσπαθούν σαν απάντηση (σε συνεργασίες με κανάλια του συστήματος) να δείξουν, με συλλογή τροφίμων από τους πελάτες τους,   ένα εντελώς παραπλανητικό   πρόσωπο "αλληλεγγύης". 

Στην ουσία τώρα:


Οι παραγωγοί που συμμετέχουν στις διαθέσεις Χωρίς Μεσάζοντες της Ανεξάρτητης Πρωτοβουλίας έχουν μητρώου παραγωγού και ακόμη άδεια άσκησης υπαίθριου εμπορίου παραγωγού. Και άδεια μάλιστα για την συγκεκριμένη (για κάθε) καλλιεργητική περίοδο με τα συγκεκριμένα είδη και τις συγκεκριμένες ποσότητες σύμφωνα με τα στρέμματα που καλλιεργούνται και βεβαιώνονται από γεωπόνο της Διεύθυνσης Γεωργίας. Και για την οποία άδεια της ΟΣΔΕ καταβάλλεται προκαταβολικά η εισφορά του παραγωγού στον ΕΛΓΑ αλλά και βάσει των οποίων φορολογείται. Και αυτά για προϊόντα πρωτογενούς παραγωγής.

Σε άλλη κατηγορία προϊόντων που έχει να κάνει με μεταποίηση πρωτογενούς πρώτης ύλης (πχ αλεύρι, τυρί, λάδι κλπ) οι συνεταιρισμοί - κυρίως - οι "παραγωγοί" που συμμετέχουν έχουν (όπως και όσοι άλλοι είναι υποχρεωμένοι από το νόμο) ταμειακές μηχανές και φυσικά εκδίδουν αποδείξεις σύμφωνα με τις οποίες φορολογούνται.

Η Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία προσπαθεί και ελέγχει με τον καλύτερο τρόπο ώστε να μην παρεισφρύουν  ούτε έμποροι, ούτε παραγωγοί που συμμετέχουν σε λαϊκές αγορές (άλλωστε στους τελευταίους απαγορεύεται από τα σωματεία τους να λαμβάνουν μέρος σε αγορές Χωρίς Μεσάζοντες). Η προσπάθειά μας θα ενταθεί και πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρξει καμία εξαίρεση και στην επόμενη διάθεση προϊόντων που προγραμματίζουμε για την 1η του Σεπτέμβρη στο πάρκο των Νέων Επιβατών.

Οι επικριτές (αν δεν  εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα  με την κακόβουλη κριτική τους)   που  παρ'όλη την θεσμική ενασχόλησή τους (όσο ήταν στη θέση του αρμόδιου Αντιδημάρχου)   είναι ελλιπώς ενημερωμένοι, καλούνται να παραβρεθούν και μαζί να φροντίσουμε για την ακόμη καλύτερη λειτουργία μιας αγοράς που βοηθά τα χαμηλά εισοδήματα, τους υγιείς και δραστήριους αγρότες της περιοχής και στέκεται αλληλέγγυα (με την παρέμβαση της Πρωτοβουλίας) σε οικογένειες που το έχουν ανάγκη.
Αν συνεχίσουν στον δρόμο των αναπόδεικτων κατηγοριών τότε δικαιούμαστε να υποθέσουμε ότι  πράγματι "λαγοφέρνουν" με ότι αυτό συνεπάγεται και φυσικά τους παραδίδουμε στην κρίση των δημοτών.

Ακτιβιστής
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.