Μας προκάλεσε πραγματική έκπληξη, ακόμα και αν αφορά γραφόμενα από τον Γιώργο Λαζαρίδη, ο σχολιασμός του στο τελευταίο φίλο (σκόπιμη η ανορθογραφία και όποιος κατάλαβε - κατάλαβε) της εφημερίδας του που χωρίς να κατονομάζει κριτικάρει - θέλοντας να εξυπηρετήσει τον πολιτικό ομοϊδεάτη του (τον παραγοντίσκο της Επανομής) - την ανάρτηση του Ακτιβιστή "Απειλές και εκβιασμοί παραγοντίσκων προς παραγωγούς Επανομής με στόχο τη διάθεση Χωρίς Μεσάζοντες".

Προβληματίστηκε, λέει ο εκδότης και πρώην αντιδήμαρχος, με την ευκολία που χαρακτηρίσαμε ως απειλές και εκβιασμούς τις πιέσεις που άσκησε ο εκλεκτός του φίλος Μπαμπανάρης της Επανομής στους παραγωγούς που συμμετείχαν στο 1ο παζάρι χωρίς μεσάζοντες της πόλης. Και τις απειλές  (βεβαιωμένες από συνεταιριστές-παραγωγούς)  ζήτησαν να τις εκθέσουν οι ίδιοι στο Δημοτικό Συμβούλιο του Θερμαϊκού λαμβάνοντες την διαβεβαίωση από τον Δήμαρχο ότι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε από κανέναν τοπάρχη αφού είναι νόμιμοι, όπως εξάλλου το πράττει επί χρόνια η Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Πολιτών Θερμαϊκού.

Όπως διαβάζουμε και από τον Αιθερόπλωο:


"Αυτό το έγγραφο είχε μοίρασε - δίκην προγραφών - προς τους "αντάρτες" παραγωγούς, ο Ομπάμα της Επανομής που ακούει στο όνομα Antonis, σε όλους τους εμπλεκόμενους και μη, στο Παζάρι Παραγωγών του περασμένου Σαββάτου και ιδιαίτερα σ' αυτούς που δεν υπάκουσαν στις "διαταγές" του να μην συμμετέχουν. Με το συνοδευτικό "όσοι κάνουν του κεφαλιού τους αυτά παθαίνουν", κυκλοφόρησαν οι προγραφές με την απειλή να μεταφερθεί η αγορά παραγωγών από την πλατεία στο γήπεδο. Μάλιστα τίθεται απόψε και έκτακτα στο Δ. Σ. του Θερμαϊκού ως εκτός ημερησίας." 


Και αυτό το έγγραφο που περιέφερε ο θλιβερός Επανομάρχης περιείχε τις πάγιες και γνωστές θέσεις του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, που απεγνωσμένα προσπαθεί από πέρυσι να σταματήσει τις διαθέσεις προϊόντων Χωρίς Μεσάζοντες προβάλλοντας επιχειρήματα αληθινά και ψευδή, προκειμένου να βοηθήσει τα μέλη του, εμπόρους και μαγαζάτορες (που τις τιμές των αγαθών τις χαμηλώνουν μόνο όταν γίνονται παζάρια από τις Πρωτοβουλίες). Αυτές οι κινηματικές πρωτοβουλίες - με όποια ενδεχόμενα προβλήματα μπορούν να έχουν - είναι ίσως οι μόνες που πιέζουν την αγορά για εξορθολογισμό των τιμών των αγαθών και επιτρέπουν στους παραγωγούς (και είναι νόμιμο και ηθικό κ.Λαζαρίδη) να λαμβάνουν τιμή για τα προϊόντα τους που είναι κοντά στον κόστος των προϊόντων τους (και όχι φιλοδώρημα με την μορφή μεταχρονολογημένων επιταγών ). Και είναι αυτές οι δράσεις αλληλεγγύης που λαμβάνουν τα εύσημα από όλους, πρόσφατο δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας χαρακτηρίζει ως "απάγκιο για τους κατοίκους του Θερμαϊκού την δράση της Ανεξάρτητης Πρωτοβουλίας". Από όλους πλην του συγκεκριμένου κυρίου.

Και φυσικά αντιλαμβανόμαστε την προσπάθεια του συντάκτη να στηρίξει το "υγιές", οργανωμένο και νόμιμο εμπόριο (από εκεί είναι που προέρχονται οι διαφημίσεις και συντηρείται μέρος του συστήματος) αλλά δεν φανταζόμασταν ότι στο βωμό της εξυπηρέτησης των δύο αφεντάδων θα έπεφτε στη λούμπα να επιτεθεί (χωρίς και πάλι να κατονομάζει - κρατάμε πισινή;) στα κινήματα πολιτών και να αποδώσει σ' αυτά "πολιτικά κατευθυνόμενες δράσεις που εκμεταλλεύονται την οικονομική συγκυρία και την ανέχεια των νοικοκυριών" και να προσάψει σ' αυτά "κομματικά συμφέροντα αφού στρέφουν τη μια κοινωνική ομάδα απέναντι στην άλλη".

Και ακόμα περισσότερο δεν δικαιολογείται με κανένα τρόπο η μεταμόρφωσή του σε  Ροβεσπιέρου ή μάλλον Ιαβέρη και η επίθεση συλλήβδην σε παραγωγούς κατηγορώντας τους ότι πωλούν "μαύρα την παραγωγή τους".

Έχεις μπερδέψει τον ρόλο σου συμπαθή Λαζαρίδη.

Προκειμένου να υπερασπιστείς τους τροφοδότες της εφημερίδας σου στρέφεσαι με χυδαιότητα σε μεροκαματιάρηδες παραγωγούς, θεωρείς αφελείς και εκμεταλλευόμενους τους οικογενειάρχες που προσφεύγουν στις αγορές χωρίς μεσάζοντες για καλύτερες και οικονομικότερες προμήθειες αγαθών για την οικογένειά τους και φυσικά ενάντια σε ενεργούς πολίτες που ξοδεύουν χρόνο από τη ζωή τους προσπαθώντας χωρίς ανταμοιβή (και όχι όπως το κάνουν πολλοί της πολιτικής παρέας σου) να βελτιώσουν ή να μην επιτρέψουν χειροτέρευση της διαβίωσης των συνδημοτών τους, να συνδράμουν ευπαθείς οικογένειες και να προσφέρουν στον τόπο τους.


Ακτιβιστής
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

3 comments:

  1. αγαπητέ Χρήστο, φαντάζομαι ότι διατηρώ το δικαίωμα να καταθέτω την άποψή μου για θέματα τα οποία θεωρώ ότι είναι σημαντικά, δικαίωμα άλλωστε που έχει κάθε πολίτης. Οι θέσεις μου μάλιστα είναι ενυπόγραφες και ανοικτές σε δημόσια κριτική, ακόμη και από τους ανώνυμους υβριστές που φιλοξενείς. Δεν καταλαβαίνω επομένως γιατί προχωράς σε αυθαίρετες ερμηνείες και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, ήδη από τον τίτλο της ανάρτησής σου. Αναφέρθηκα σε πολύ συγκεκριμένα πράγματα, χρησιμοποιώντας αδιάψευστα στοιχεία και όχι κουτσομπολιά, γνωρίζοντας πολύ καλά άλλωστε τον συγκεκριμένο χώρο αφού είχα την εμπειρία να τον διαχειριστώ από τη θέση που προηγούμενα κατείχα. Επομένως μπορώ υπεύθυνα να μιλώ για εξαπάτηση των καταναλωτών από παραγωγούς που διακινούν προϊόντα που δεν παράγουν, αλλά εμπορεύονται και φυσικά είναι φθηνότερα αφού δεν πληρώνεται καμία νόμιμη επιβάρυνση, όπως φόροι, ΦΠΑ, ασφαλιστικές εισφορές ή λειτουργικά έξοδα που αυξάνουν την τελική τιμή πώλησης μιας νόμιμης επιχείρησης, χωρίς να μένει η διαφορά στην τσέπη του επαγγελματία.

    Γιώργος Λαζαρίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προφανώς ο κ. Λαζαρίδης δεν καταλαβαίνει ότι οι "νόμιμες" επιβαρύνσεις κατάντησαν δήθεν με το μνημόνιο και αποδίδονται σε δανειστές, αντί να επιστρέφουν με έργα, περίθαλψη και κοινωνική πολιτική στον ελληνικό λαό. Τι είναι τελικά νόμιμο; Πως θα αμυνθεί ο κόσμος;
    Ας υπάρχει και μια φορά το μήνα ένα τέτοιο παζάρι με φθηνά προϊόντα. Τι λες κ. Λαζαρίδη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λόγω της αναγκαστικά εκτεταμένης - και θέλω να πιστεύω επεξηγηματικής - απάντησης στο σχόλιο του Γιώργου Λαζαρίδη, αυτή βρίσκεται στην διεύθυνση (ως ανάρτηση) "Με το ψαλίδι θερίζουν;" http://activistika.blogspot.gr/2013/08/blog-post_5353.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.