Βράζει το καζάνι του ΟΛΑΘ, οι καταγγελίες πέφτουν βροχή, κατηγορίες για προσωπική διαχείριση σε παράγοντες που εμπλέκονται στην χορήγηση αδειών πωλητών των λαϊκών αγορών και μια έρπουσα φημολογία που ρίχνει πολλές σκιές στον τρόπο διοίκησης του Οργανισμού αλλά και σε παράγοντες άνωθεν της διοίκησης.
Παραθέτουμε επιστολή που απέστειλε "αγανακτισμένος μικροπωλητής", όπως υπογράφει, στην Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Πολιτών Θερμαϊκού και με την οποία  αναδεικνύει τα προβλήματα, αναφέρεται  στον ρόλο που διαδραματίζει ηγετικό στέλεχος του οργανισμού και εξηγεί την "ζέση" με την οποία διάφοροι τοπικοί παραγοντίσκοι προσπαθούν να πλήξουν τις αγορές Χωρίς Μεσάζοντες:



Όλα δείχνουν ότι ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης (Ο.Λ.Α.Θ.) θα ανανεώσει τη θητεία του για δύο ακόμη χρόνια. Η είδηση αυτή ακούγεται συνηθισμένη σε όποιον δεν γνωρίζει το έως σήμερα «έργο» του κ. Πάππου Μιχάλη. Ο λόγος για ένα στέλεχος του παλιού ΠΑΣΟΚ, που κατά τα εφηβικά του χρόνια διατηρούσε στενούς δεσμούς με το δίκτυο του πάντα επίκαιρου, Άκη Τσοχατζόπουλου. Ο γαλουχημένος από τον κ. Τσοχατζόπουλο φέρελπις νέος, έμαθε από πολύ νωρίς ότι στην πολιτική αρένα αξία έχουν όσα με θράσος μπορείς να υποσχεθείς, και όχι όσα πραγματικά μπορείς να πραγματοποιήσεις.

Ο Ο.Λ.Α.Θ. είναι ένα αυτοδιοίκητο ΝΠΔΔ, με δικό του προϋπολογισμό, αξιόλογο ταμειακό υπόλοιπο και έναν βαρύ κοινωνικό ρόλο να επιτελέσει μεσούσης της οικονομικής κρίσης που συνεχώς βαθαίνει. Δεδομένου ότι υπό τον έλεγχό του βρίσκονται όλες οι λαϊκές αγορές του Ν. Θεσσαλονίκης (σχεδόν 90), γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι ο Οργανισμός αυτός αποτελεί την μοναδική ελπίδα πολλών κατοίκων της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας, για άμεση πρόσβαση σε καταναλωτικό κοινό. Και εξηγούμαι, ο Ν. Θεσσαλονίκης συνορεύει με τους νομούς Ημαθίας, Πέλλας, Κιλκίς, Σερρών, Καβάλας και Χαλκιδικής οι οποίοι καταγράφουν τεράστια ποσοστά ανεργίας. Τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας και η παραδοσιακή σχέση των κατοίκων με την πρωτογενή-αγροτική παραγωγή, σε συνδυασμό με την αδυναμία προώθησης των αγροτικών προϊόντων στις έως πρότινος παραδοσιακές αγορές (λαχαναγορά, βιομηχανίες μεταποίησης φρούτων κ.α.), δημιουργεί μια μαζική κίνηση προς τις λαϊκές αγορές του Ν. Θεσσαλονίκης, όπου ο παραγωγός ελπίζει ότι θα βρει ένα καταναλωτικό κοινό στο οποίο θα απευθύνεται απευθείας, χωρίς την μεσολάβηση τρίτων (μεσαζόντων). Η μοναδική πρόσβαση προς τις λαϊκές αγορές της Θεσσαλονίκης, ελέγχεται από τον Ο.Λ.Α.Θ., ο οποίος είναι αρμόδιος για την τοποθέτηση των παραγωγών αυτών σε λαϊκές αγορές. Οι πωλητές αυτοί δημιουργούν έναν μεγάλο αριθμό απελπισμένων, που πρέπει να «κερδίσουν» μια θέση λαϊκής αγοράς προκειμένου να διαθέσουν τα προϊόντα τους, τα οποία είναι ευπαθή, κατά συνέπεια δεν μπορούν να περιμένουν στα καλάθια για πολλές μέρες.

Καθώς ο Ο.Λ.Α.Θ., έως σήμερα δεν έχει καταφέρει να συγκεκριμενοποιήσει τις θέσεις κάθε πωλητή, και να θεσπίσει αξιοκρατικές διαδικασίες για την διεκδίκηση τους, η πρόσβαση των νέων παραγωγών στις λαϊκές αγορές εξαρτάται αποκλειστικά από τις «καλές σχέσεις» που αυτοί μπορούν να αναπτύξουν με τη διοίκηση του Οργανισμού.

Το γεγονός αυτό εξηγεί τη μανία με την οποία ο κ. Μ. Πάππου «καταδιώκει» τις Αγορές Χωρίς Μεσάζοντες, μιας και εκεί μπορούν να συμμετάσχουν παραγωγοί που δεν έχουν περάσει από το γραφείο του. Έχει ήδη στείλει εξώδικα σε κάθε δήμο του πολεοδομικού συγκροτήματος που φιλοξενεί Αγορές Χωρίς Μεσάζοντες και πιέζει με κάθε τρόπο τους δημάρχους να αρνηθούν την παραχώρηση κοινόχρηστων χώρων για τη διοργάνωση τους, φυσικά χωρίς κανένα αποτέλεσμα μέχρι σήμερα, καθώς οι Αγορές Χωρίς Μεσάζοντες έχουν αγκαλιαστεί από το καταναλωτικό κοινό.

Τα προβλήματα όμως των λαϊκών αγορών της Θεσσαλονίκης δεν περιορίζονται στον τρόπο με τον οποίο τοποθετούνται στις λαϊκές αγορές οι νέοι πωλητές. Είναι γνωστό ότι με τον Ο.Λ.Α.Θ., ασχολείται εδώ και τουλάχιστον ένα έτος το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, το οποίο έχει συγκεντρώσει ογκωδέστατο φάκελο που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει παράνομο «στήσιμο» λαϊκών αγορών, ελλιπή έλεγχο των εν ενεργεία πωλητών λαϊκών αγορών, συγκάλυψη σοβαρών διοικητικών ατασθαλιών προηγούμενων διοικήσεων του Ο.Λ.Α.Θ. και πολλά άλλα στοιχεία βάσει των οποίων έχει ανοίξει φάκελο επιθεώρησης, τον οποίο έχει ήδη διαβιβάσει στον Εισαγγελέα Θεσσαλονίκης και στον αρμόδιο υπουργό. Η ιστορία γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρουσα όταν αναλογιστούμε ότι ο Εισαγγελέας Θεσσαλονίκης, έχει ήδη από το 2010 σε εκκρεμότητα φάκελο για 80 περίπου παράνομες άδειες που είχαν εκδοθεί από τον Ο.Λ.Α.Θ., οι οποίες φυσικά είναι ακόμη ενεργές και δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές. Για την ιστορία αξίζει να τονίσουμε ότι το 2010, την υπόθεση παρέπεμψε στον εισαγγελέα ο τότε Υπουργός Ανάπτυξης.


Σήμερα, μετά από πρόσφατο νόμο του Υπουργείου Ανάπτυξης, τον πρόεδρο του Ο.Λ.Α.Θ., ορίζουν με κοινή τους απόφαση ο Υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απ. Τζιτζικώστας, οι οποίοι αμφότεροι γνωρίζουν το πολιτικό ήθος του Μ. Πάππου, παρόλα αυτά του εμπιστεύονται το τιμόνι αυτού του τόσο σημαντικού Οργανισμού για μια φορά ακόμη. Φαίνεται αδιανόητο πως ο Μ. Πάππου που είναι στριμωγμένος με την πλάτη στον τοίχο από τους ελεγκτές του δημοσίου και τον εισαγγελέα και πρέπει να δώσει εξηγήσεις για όλα όσα έχει κάνει στα δύο χρόνια που διοικεί τον Οργανισμό, αλλά και για όσα δεν έχει κάνει για την αποκατάσταση των παλιότερων παρανομιών, καταφέρνει να πείσει τον Περιφερειάρχη Θεσσαλονίκης αλλά και τον υφυπουργό Ανάπτυξης Θανάση Σκορδά για την «ποιότητα» των υπηρεσιών που μπορεί να προσφέρει. Θα μπορούσαμε να «δικαιολογήσουμε» την τοποθέτηση του Μ. Πάππου στην ίδια θέση για δεύτερη φορά, αν την αποδίδαμε στην τύχη ή στην άγνοια των αρμοδίων. Από τη στιγμή όμως που τόσο ο Απ. Τζιτζικώστας, παρόλο το νεαρό της ηλικίας του και το σύντομο χρονικό διάστημα που ασκεί τα καθήκοντα του Περιφερειάρχη, όσο και ο Θ. Σκορδάς παρόλη την χιλιομετρική απόσταση που τον χωρίζει από τη Θεσσαλονίκη, αμφότεροι είναι γνώστες του φθαρμένου, αναξιοκρατικού, παλαιοκομματικού και αντι-αναπτυξιακού τρόπου που ο Μ. Πάππου ασκεί τη διοίκηση ενός οργανισμού με σημαντικό κοινωνικό και οικονομικό ρόλο για την περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, ακυρώνουν κάθε ελπίδα για την μοναδική ευκαιρία που μπορεί να προσφέρει η ανθρωποφάγα κρίση, προς την «κάθαρση» της δημόσιας διοίκησης και του πολιτικού συστήματος εν γένει. Αποδεικνύεται δυστυχώς περίτρανα, ότι οι αιρετοί ακόμη μετράν κομματικά κουκιά, χωρίς αιδώ για τις κοινωνικές συνέπειες…


"Αγανακτισμένος Μικροπωλητής"

πηγή
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.