με αυθαίρετες αναγνώσεις και διαφωνίες που οδηγούν σε αντιδικίες. Αυτό έγινε και στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου η άγνοια και η προκατάληψη δεν επέτρεψαν να συλληφθεί και να εκτιμηθεί σωστά το νόημα των επιχειρημάτων.

του Ιωσήφ Μισαλέμη *

Μήλον της έριδος" η προσθήκη στο κείμενο καταψήφισης για την βία της Χρυσής Αυγής, της φράσης του Γ. Μαυρομάτη "την βία απ' όπου κι αν προέρχεται". και αφού οι συνάδελφοι της Λαϊκής Συσπείρωσης έκαναν το απαραίτητο λογικό (;) ξετύλιγμα της σκέψης του κ. Μαυρομάτη, ταυτοποίησαν αυτόν με την δημοφιλή στις μέρες μας θεωρία των δύο άκρων. Στηριζόμενοι σε μια ελλειπτική πρόταση, ξεδίπλωσαν με τρόπο δογματικό κι απόλυτο την θεωρία τους, με χρήση υποτιμητικών προσδιορισμών για ανθρώπους που χρόνια τώρα αγωνίζονται να κάνουν τα οράματά τους, για έναν καλύτερο κόσμο, πραγματικότητα.
Διάβασα κι άκουσα αυτές τις μέρες λέξεις αποστεωμένες, απολιθωμένες και αφυδατωμένες που κινητοποίησαν μέσα μου συγκινησιακές δυνάμεις. Για την "διπροσωπία" ενός εξαίρετου συναδέλφου στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου, του κ. Κουκουρίγκου. Ενός ασυμβίβαστου αγωνιστή που η κοινωνική ευθύνη τον οδηγεί χρόνια τώρα στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων του πολίτη, με συγκεκριμένες ενέργειες, στάσεις και συμπεριφορές που μόνο ήθος εμπνέουν. Αισθάνθηκα ότι αν και μιλάμε την ίδια γλώσσα δεν μεταχειριζόμαστε την ίδια συμβολική, δεν δίνουμε δηλαδή στις λέξεις - έννοιες το ίδιο περιεχόμενο και έτσι γεννιέται μοιραία η παρεξήγηση των λεγομένων μας.
Όταν ο λόγος αδυνατεί να κάνει λεπτές διακρίσεις κι αποφαίνεται ανεπιφύλακτα δύο τα χρώματα "άσπρο" και "μαύρο", "από εδώ το άσπρο κι από εκεί το μαύρο" καταλήγει σε συμπεράσματα του τύπου: "όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας". Σ' αυτό το πνεύμα του πάθους και της εμπάθειας κινείται και η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης. Ανίκανη να προβεί στους αναγκαίους συσχετισμούς δεν αντιλαμβάνεται ότι η θέση "της βίας απ' όπου κι αν προέρχεται"

  • αφορά την ΒΙΑ στις δομές εκείνες διακυβέρνησης που τείνουν να συμφύονται με τους οικονομικά ισχυρούς, δημιουργώντας έναν κόσμο υποταγμένο στις ανάγκες των δανειστών - επενδυτών με την προσυπογραφή μνημονίων που οδηγούν σε διαθεσιμότητα, απολύσεις, ανεργία,  εξαθλίωση, αυτοκτονίες.
  • αφορά την ΒΙΑ στην εξάπλωση του τριτοκοσμικού κοινωνικού μοντέλου των δύο ταχυτήτων και στον βιομηχανικό κόσμο
  • αφορά την ΒΙΑ στην Νέα Παγκόσμια Τάξη πραγμάτων σύμφωνα με την οποία ο κόσμος θα διευθύνεται από τους πλούσιους και αποκλειστικά προς το συμφέρον τους
  • αφορά την ΒΙΑ στις διαδικασίες εκείνες και τις εξελίξεις που θα αφαιρέσουν από τους καλομαθημένους δυτικούς εργάτες , όλα τα δικαιώματα που μετά από αιματηρούς αγώνες είχαν καταφέρει να αποκτήσουν
  • αφορά την ΒΙΑ στην δική μας τοπική πραγματικότητα που ταλαιπωρεί καθημερινά τους συμπολίτες μας (σκουπίδια, διαφορετική τιμολόγηση υπηρεσιών, εκβιασμούς πληρωμών στα κοιμητήρια κλπ)
  • αφορά την ΒΙΑ που υπάρχει στην συκοφάντηση προσώπων (πχ Μαυρομάτης) με σκοπό εκτός από την πολιτική και την βιολογική εξόντωσή τους
  • αφορά τέλος και τη δική σας ΒΙΑ κύριοι της Συσπείρωσης που χρόνια τώρα αρνείστε να συσπειρωθείτε με τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες  που σας αναλογούν, για να αλλάξει το σκηνικό αυτού του τόπου. Αυτοεπαναλαμβάνεστε με θλιβερούς μονολόγους που απειλούν τη συνοχή των προοδευτικών κοινωνικών ομάδων. Ψηλαφάτε την επιφάνεια του ζητήματος και αποφεύγετε να εισχωρήσετε στο βάθος του, ακυρώνοντας πρόσωπα, παρατάξεις, ιδέες, απόψεις με κίνδυνο να καταλήξετε σαν τη βίδα εκείνη που έχοντας ανοίξει μεγάλη τρύπα δεν πιάνει τίποτα και κατά συνέπεια ΑΧΡΗΣΤΕΥΕΤΑΙ.
Κλείνοντας η ακόλουθη φράση του Ε.Π. Παπανούτσου για την φθορά των λέξεων ελπίζω να σας προβληματίσει:
"ΜΟΙΡΑ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΦΘΕΙΡΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ. ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΛΗ ΧΡΗΣΗ, ΣΑΝ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ, ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΗ ΧΡΗΣΗ, ΣΑΝ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ. Και την ΚΑΚΗ (ΚΑΚΟΒΟΥΛΗ) ΕΡΜΗΝΕΙΑ θα πρόσθετα εγώ.

* παιδιάτρου, δημοτικού συμβούλου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

1 comments:

  1. Αφού δημιουργήθηκε θέμα αγαπητέ Ιωσήφ, μάλλον ούτε συνεννοηθήκατε, αλλά ούτε και αλληλοπαρεξηγηθήκατε (αφού αναφέρεσαι με τόσα ωραία λόγια στον Κουκουρίγκο).

    gnborn2shoot

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.