Το σκάκι αποτελεί αποδεδειγμένα πλέον τον κυριότερο παράγοντα, απ’ όλες τις πνευματικές δραστηριότητες, της σωστής και εύρυθμης πνευματικής λειτουργίας. Οι άνθρωποι που ασχολούνται με το σκάκι έχουν αυξημένα επίπεδα πνευματικής διαύγειας, ακόμα και σε μεγαλύτερες ηλικίες, αλλά και σημαντικά ατομικά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όπως : Μεθοδικότητα, γρήγορη αντίληψη και επεξεργασία δεδομένων από το κεντρικό νευρικό σύστημα( Κ.Ν.Σ.), κατάστρωση και κατάρτιση σχεδίων, ισχυρή μνήμη με δυνατότητα απομνημόνευσης πάνω από το μέσο όρο του γενικού πληθυσμού, αυτοεκτίμηση, χωροκτητική και διανοητική λειτουργία σε υψηλό επίπεδο αλλά και έλεγχο συναισθηματικών ορμών με πειθαρχημένη βούληση και ορθή κατανομή της προσοχής.

Το σκάκι ουσιαστικά δεν αποτελεί ένα απλό παιχνίδι ευφυΐας , αλλά μια ολοκληρωμένη πρόταση βελτίωσης της ανθρώπινης πνευματικής δραστηριότητας. Χρησιμοποιώντας τα λόγια του μεγάλου Ρώσου επιστήμονα Botvinik ( ηλεκτρολόγος μηχανικός και προγραμματιστής υπολογιστικών συστημάτων αλλά και παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι 3 φορές ) : Το σκάκι είναι παιχνίδι, τέχνη και επιστήμη.

Ο σκακιστικός σύλλογος “ Σ.Ο.Θ.Θ. Φιλοξενία “ που δραστηριοποιείται στο Δήμο Θερμαϊκού αποτελεί τη βάση της ανάπτυξης του σκακιού στην ευρύτερη περιφέρεια του Δήμου, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της νεολαίας και όχι μόνο, του Δήμου μας αλλά και στην εναλλακτική πρόταση αθλητικής δραστηριότητας με σκοπό την προβολή και διάδοση των παραπάνω χαρακτηριστικών που διέπουν το σκάκι.

Πρόεδρος του συλλόγου μας είναι ο κ. Μάγγος Τατιανός και έφορος
 ο κ. Ιβάνοβιτς Χρήστος.

Μέλη είναι όλοι οι σκακιστές του συλλόγου καθώς και ο προπονητής-σκακιστής Ερμείδης Παναγιώτης , πιστοποιημένος με τον τίτλο του “National Instructor” από την παγκόσμια ομοσπονδία σκακιού ( FIDE ). Μέλη μπορούν να γίνουν όλοι οι φίλοι του σκακιού.

Ο σύλλογος μας αγωνίζεται στην Α’ Τοπική κατηγορία της Β’ Εθνικής και παράλληλα πρωτοπορεί σε διοργανώσεις, όπως σχολικά πρωταθλήματα Δημοτικών- Γυμνασίων-Λυκείων στο Δήμο Θερμαϊκού, σε καλοκαιρινά τουρνουά happenings όπως το γνωστό σκακιστικό τουρνουά “ Το Μεγάλο Ροκέ “ με συμμετοχές γνωστών σκακιστών της Θεσσαλονίκης αλλά και πλήθος άλλων διοργανώσεων που σκοπό έχουν τη διάδοση του σκακιού στο Δήμο Θερμαϊκού και σε όλες τις τοπικές κοινωνίες.

Ο Δήμος Θερμαϊκού αποτελεί έναν από τους πλέον αναπτυσσόμενους δήμους της χώρας με σημαντικές πρωτοβουλίες εντός κι εκτός τειχών.

Τα τελευταία χρόνια η οικοδομική δραστηριότητα των οικισμών του Δήμου μας έχει τεράστια ανάπτυξη και ο πληθυσμός από 20.000 άτομα, σύμφωνα με την απογραφή του 2001, έχει ξεπεράσει σήμερα τις 50.000 μόνιμους κατοίκους, όπως προκύπτει από την απογραφή του 2011. Συνεπώς, η αύξηση που καταγράφουν τα πληθυσμιακά δεδομένα της περιοχής μας κατά την τελευταία δεκαετία φτάνει το 150%, ενώ ο Δήμος εμφανίζει την μεγαλύτερη αύξηση πληθυσμού όχι μόνο στο Νομό Θεσσαλονίκης, αλλά σε ολόκληρη τη χώρα.
Βασικό χαρακτηριστικό του Δήμου Θερμαϊκού είναι ότι αποτελεί και τόπο παραθεριστικής κατοικίας, οπότε κατά τους θερινούς μήνες διπλασιάζει τον πληθυσμό του, υπερβαίνοντας τα 125.000 άτομα, καθώς προσελκύει σημαντικό αριθμό επισκεπτών.
Παράγοντες που συντελούν στους γοργούς ρυθμούς ανάπτυξης του Δήμου μας είναι η τάση εξόδου του πληθυσμού του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης προς τις ανατολικές περιοχές, η γειτνίαση με το πολεοδομικό συγκρότημα, η αστική συγκοινωνία, η προσφορά σχετικά φθηνής γης και η εγκατάσταση μεγάλου αριθμού προσφύγων.

Όλα τα παραπάνω συντελούν στο γεγονός ότι η λειτουργία του σκακιστικού συλλόγου “ Σ.Ο.Θ.Θ. Φιλοξενία “ αποτελεί σημαντικό υπόβαθρο πολιτιστικής και πνευματικής ανάπτυξης στο Δήμο μας και σίγουρα πόλο έλξης προς τα νέα παιδιά και τους γονείς που θέλουν το παιχνίδι των παιδιών τους να μετατρέπεται σε δημιουργική απασχόληση με πολλαπλά οφέλη (τόσο πνευματικά όσο και ιδιοσυγκρασίας των ίδιων των παιδιών).

Απευθυνόμαστε σε όλους τους επιχειρηματίες του Δήμου μας, με σκοπό τη χορηγία του συλλόγου μας με ταυτόχρονη διαφήμιση και προώθηση των προϊόντων τους στις διοργανώσεις του συλλόγου μας καθώς και στις ενδοσυλλογικές πρωτοβουλίες όπως π.χ. χρηματοδότηση σε τουρνουά στην Ελλάδα και το εξωτερικό για αθλητές μας που διακρίνονται σε πανελλήνια πρωταθλήματα, προβάλλοντας τόσο τους χορηγούς όσο και τον ίδιο το Δήμο Θερμαϊκού.

Στόχοι του “ Σ.Ο.Θ.Θ η Φιλοξενία “ στο Δήμο Θερμαϊκού

  • Ανάπτυξη και διάδοση του σκακιού ως επαγγελματικού προσανατολισμού ενασχόληση αλλά και ως παιχνιδιού και ως μέσου για παραπέρα πνευματικές, σχολικές και δημιουργικές δραστηριότητες
  • Διεξαγωγή σχολικών πρωταθλημάτων ομαδικών κι ατομικών με σκοπό την ανάδειξη ταλέντων και την παραπέρα προαγωγή τους σε πανελληνίους αλλά κι ευρωπαϊκούς αγώνες που αναδεικνύουν τις δυνατότητες των παιδιών, αποτελώντας και προθάλαμο στην εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (Α.Ε.Ι. – Τ.Ε.Ι )
  • Ενίσχυση των έμφυτων ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των παιδιών αλλά και της εμπειρίας και μεθοδικότητας των μεγαλυτέρων σε ηλικία βοηθώντας τους στις ενασχολήσεις τους (σχολείο – εργασία)
  • Έμφαση σε δραστηριότητες ( happenings ) που βοηθούν τις τοπικές κοινωνίες ( διοργανώσεις υπαίθριες και μη, αγώνες σιμουλτανέ με σκακιστές γνωστούς Πανελληνιονίκες, σεμινάρια σκακιστικών δρώμενων, festival σκακιού ( αγώνες ημερήσιους blitz, rapid και active αλλά και σκακιστικούς μαραθώνιους ), καθώς και πλήθος εκδηλώσεων με ταυτόχρονη προβολή { Περαία, Ν. Επιβάτες, Αγ. Τριάδα, Ν. Μηχανιώνα, Επανωμή, Αγγελοχώρι, Κερασιά } των τοπικών κοινωνιών.
  • Διεξαγωγή ενδοσυλλογικού ετησίου πρωταθλήματος με στόχο την ανάδειξη του πρωταθλητή στο σύλλογο και με έπαθλα συμμετοχή σε τουρνουά αναγνωρισμένα από τη FIDE τόσο κατά τη διάρκεια του χειμώνα όσο και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού με τα έξοδα όλα πληρωμένα( παράβολο συμμετοχής, διαμονή ).
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.