του Ακτιβιστή 

Τους φταίει το εκλογικό σύστημα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Δεν τους απασχολεί το πλειοψηφικό με το μπόνους (αέρα-πατέρα) των 50 εδρών στις βουλευτικές εκλογές. Ασχολούνται άρα - και μας κάνουν να ασχολούμαστε και εμείς- θέλοντας να μας κάνουν να πιστέψουμε πως τα δημοτικά συμβούλια   θα είναι απαλλαγμένα από τις κομματικές καταβολές των δημοτικών συμβούλων και οι δήμαρχοι τάχατες θα είναι ανεξάρτητοι από τα κόμματα. Αυτά μας λένε επί πολλούς μήνες τώρα. Και δεν ήταν λίγοι αυτοί που πίστεψαν πως θα ήταν μια "επαναστατική" αλλαγή στο τρόπο εκλογής των τοπικών αρχόντων.

Μάλιστα με το νέο εκλογικό σύστημα θέλουν να διεξαχθούν οι εκλογές του Μαΐου, και γι'αυτό το σχετικό σχέδιο νόμου μας πληροφορούν πως αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες με στόχο να ψηφιστεί ως τα τέλη του έτους. Και προς την επίτευξη του στόχου τα κόμματα συνεταιράκια ΝΔΣΟΚ κάνουν τα τελευταία «μαγειρέματα» στον υπό διαμόρφωση εκλογικό νόμο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Τι προβλέπει όμως το σχέδιο νόμου και που βρίσκεται το παζάρι μεταξύ των κολλητών της διαπλοκής:

  • Οι δήμαρχοι θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή αν διαθέτουν το 42% των ψήφων. Αν κανένας υποψήφιος δήμαρχος δεν συγκεντρώνει το ποσοστό αυτό, τότε θα γίνονται νέες εκλογές, την επόμενη Κυριακή, μεταξύ των δύο υποψηφίων δημάρχων που συγκέντρωσαν τα μεγαλύτερα ποσοστά στον πρώτο γύρο.
  • Θα υπάρχουν δύο ψηφοδέλτια. Με το ένα οι πολίτες θα επιλέγουν δήμαρχο και με το άλλο τους δημοτικούς συμβούλους της αρεσκείας τους που δεν είναι απαραίτητο να προέρχονται από την ίδια παράταξη. Οι δημοτικοί σύμβουλοι θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή.
  • Οι εκλεγέντες δήμαρχοι θα πρέπει να διαθέτουν απαραιτήτως και την πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων (εδώ αποδεικνύεται ότι είναι φούμαρα τα περί ανεξαρτησίας των δσ και η ελεύθερη επιλογή των πολιτών). Αν ένας υποψήφιος δήμαρχος που αναδείχθηκε νικητής των εκλογών, δεν διαθέτει την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου θα την αποκτά ως εξής: Θα καταλαμβάνουν θέσεις στο δημοτικό συμβούλιο οι επιλαχόντες δημοτικοί σύμβουλοι του δικού του συνδυασμού μέχρι ο αριθμός τους να είναι πλειοψηφικός και αντίστοιχα δεν θα εκλέγονται οι τελευταίοι της λίστας των παρατάξεων που μειοψήφησαν. Ενα παράδειγμα για να γίνει κατανοητό: Αν π.χ. σε ένα 31μελές συμβούλιο (συμπεριλαμβανομένου του δημάρχου) ο νικητής δήμαρχος δεν εκλέξει 15 συμβούλους την πρώτη Κυριακή, αλλά 12, τότε θα εκλέγονται οι 3 που του λείπουν από τους επιλαχόντες της παράταξής του που κατετάγησαν μετά τον 30ό. Και παράλληλα δεν θα εκλέγονται οι 3 τελευταίοι της λίστας από τις μειοψηφούσες παρατάξεις...Καλή λοιπόν η ελεύθερη εκλογική βούληση των ψηφοφόρων αλλά θα κατοχυρώνεται υποχρεωτικά και βιαίως η πλειοψηφία του Δημάρχου.
  • Μπαίνει για πρώτη φορά όριο εκλογής (5% αλλά παίζει και το 7%). Αν οι υποψήφιοι δήμαρχοι δεν συγκεντρώσουν αυτό το ποσοστό την πρώτη Κυριακή, δεν θα εκλέγονται στο δημοτικό συμβούλιο ούτε οι ίδιοι ούτε οι σύμβουλοί τους, ακόμη κι αν έχουν περισσότερες ψήφους από συνυποψηφίους τους άλλων παρατάξεων. Με αυτό τον τρόπο αποκλείονται οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι, δηλαδή το να βάζει κάποιος υποψηφιότητα χωρίς να ανήκει σε συνδυασμό δημάρχου.... Άρα μ' αυτό το σκεπτικό οδηγούνται και πάλι οι ανεξάρτητοι στο μαντρί των δημάρχων που θα έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα επικράτησης.

Και ενώ αρχικά διέρρεε πως η πρόθεση του υπουργείου Εσωτερικών ήταν η σύνθεση του δημοτικού συμβουλίου να μην σχετίζεται καθόλου με το ποσοστό του εκλεγέντος δημάρχου, αυτό φαίνεται ότι μένει μετέωρο και μάλλον απορρίπτεται για να χωρέσει η συγκατάθεση του ΠΑΣΟΚ.


Τώρα γιατί εμείς θεωρούμε ότι γίνεται πολύ συζήτηση για το τίποτα ;

Γιατί οι πληροφορίες που έχουμε, από κύκλους που βρίσκονται πολύ κοντά στην ΚΕΔΕ, μας μεταφέρουν πως δεν πρόκειται να γίνει καμιά αλλαγή στον εκλογικό νόμο. Και πως θα οδεύσουμε στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου με το ίδιο παλιό εκλογικό σύστημα.



Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.