Οργισμένη υπήρξε η απάντηση του Δημάρχου στην κριτική που ασκήσαμε σε ένα  από τα ελάχιστα έργα που πραγματοποιούνται στο Δήμο Θερμαϊκού, και αφορά στην "Βελτίωση και ενοποίηση κοινόχρηστων χώρων και κοινωφελών εγκαταστάσεων στα Κ.Χ. 101-109 και 42Τ Τ.Δ. Περαίας - Σύνδεση με το θαλάσσιο μέτωπο". Έτσι τιτλοφορείται το μεγαλεπίβολο έργο ανάπλασης, όπως προσπαθεί να μας ενημερώσει ο Δήμαρχος.
Και θεωρούμε πως μικρή σημασία έχει η ονομασία ενός έργου. Εκείνο που ενδιαφέρει είναι η χρησιμότητά του, η αναγκαιότητά του, το κόστος του, η ποιότητα κατασκευής του, η διάρκεια ολοκλήρωσής του και  η πηγή χρηματοδότησής του.
Και φυσικά αδυνατούμε να φανταστούμε ότι θα μπορούσε οποιαδήποτε δημοτική αρχή να προγραμματίζει και να εκτελεί έργα που δεν θα είναι επ' ωφελεία των δημοτών της και δεν θα νοιαζόταν για την καλύτερη το δυνατόν ποιότητα κατασκευής τους με τις μικρότερες σχετικά δαπάνες. Και επιχαίρουμε που η διοίκηση Αλεξανδρή κατάφερε και ενέταξε το σχέδιο μετά από απόφαση της Περιφέρειας (Αρ.αποφ 2018/ 9-3-2011) στον Άξονα Προτεραιότητας "07 - Αειφόρος ανάπτυξη και ποιότητα ζωής στην ΠΚΜ" του Ε.Π. "Μακεδονία - Θράκη".
Θα αντιπαρέλθουμε όλες τις άδικες και οξείες αναφορές του Δημάρχου προς τον Ακτιβιστή και θα αντισταθούμε στον πειρασμό να του επιστρέψουμε τον χαρακτηρισμό του "λαϊκιστή" που τόσο αρέσκεται να χρησιμοποιεί και να τον εκτοξεύει με περισσή ευκολία σε όσους δεν συμπεριλαμβάνονται στην προσωπική ή την κομματική του αυλή.
Στην απάντησή του (προκειμένου να δικαιολογήσει την "παντελή μας άγνοια" και να αποκαλύψει τον "επιδιωκόμενο σκοπό" μας - να δημιουργήσουμε αρνητικές εντυπώσεις στους δημότες) συμπεριέλαβε όλη την αναλυτική αιτιολόγηση για την έγκριση του έργου (εδώ) που είναι γνωστή και που με απλά ελληνικά αναφέρεται σε πεζοδρόμηση, φωτισμό, δενδροφύτευση, διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων , βελτίωση παιδικών χαρών και διευθέτηση των νερών της βροχής. Αυτά είναι όσα βαρύγδουπα αναφέρονται στην ανακοίνωση - απάντησή του προς τον Ακτιβιστή. Τί παραπάνω άραγε είναι τα παραπάνω από αναπλάσεις και διαμορφώσεις, όπως γενικά τα είχαμε προσδιορίσει;
Και φυσικά  η σημαντικότερη επισήμανσή μας δεν ήταν το ιδιαίτερο υψηλό κόστος του έργου που πράγματι φτάνει τα 2.805.500 ευρώ (και εξακολουθεί να προκαλεί συζητήσεις και σχόλια), όπως νομίζει ο κ. Δήμαρχος.


Στο δια ταύτα λοιπόν:
Κε Δήμαρχε, όπως πιστεύουμε ότι αντιληφθήκατε, άλλος ήταν ο λόγος της συγκεκριμένης ανάρτησής μας και όχι να μιλήσουμε για δενδροφύτευση, πίδακες και κυβόλιθους.
Παραθέτουμε τον επίλογο της ανάρτησής μας με τα επίμαχα ερωτήματα, στα οποία δεν θελήσατε να δώσετε απαντήσεις:


Και θα συμφωνήσουμε με εκείνους που ισχυρίζονται ότι θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τις δυνατότητες που μας δίνονται αυξάνοντας την απορροφητικότητα με έτοιμα προγράμματα που οφείλουμε να έχουμε. Αναρωτιόμαστε όμως δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν προγράμματα που θα είχαν σαν επίκεντρο την ουσιαστική  βελτίωση της καθημερινότητας  του δημότη; Υπάρχουν άραγε στη σκέψη έστω των ιθυνόντων του Δήμου Θερμαϊκού σχεδιασμοί για την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων της καθαριότητας; Να περιμέναμε ένα σχεδιασμό επ' ωφελεία των δημοτών; Θα ήμασταν αφελείς αν προσδοκούσαμε ένα πλάνο που θα οδηγούσε σε εκμετάλλευση των σκουπιδιών ώστε να επωφελούνται οι κάτοικοι και όχι οι εταιρείες τύπου Μπόμπολα; Θα ήμασταν παράλογοι αν ευελπιστούσαμε να υπήρχαν σχεδιασμοί για ένταξη στο ΕΣΠΑ ενός μακρόπνοου προγράμματος που θα στόχευε στην βελτίωση της υδροδότησης του Θερμαϊκού; Και ίσως ένα σωρό άλλες προτεραιότητες που θα έπρεπε να προτάσσονται από ένα Δήμο που δεν θα είχε το μάτι του σε εξωραϊσμούς και αναπλάσεις ( με αέρα - πατέρα λεφτά) αλλά στην ανάπτυξη και την ουσιαστική βελτίωση της καθημερινότητας του πολύπαθου πολίτη.


Και αντ' αυτών των μακρόπνοων σχεδιασμών που είστε ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ να εκπονήσετε και προγραμμάτων που είστε ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ να αναζητήσετε χρηματοδοτήσεις, μας αντιπαραθέτετε κάποιες γεωτρήσεις (που υποτίθεται πραγματοποιεί η ΔΕΥΑΘ). Προσεγγίσεις που πολύ καλά γνωρίζετε απλά διαχειρίζονται τη μιζέρια της υδροδότησης  του Θερμαϊκού και παραπέμπουν στις καλένδες την αποκατάσταση του οξυμένου προβλήματος της διαχείρισης νερού. Και για την καθαριότητα; Όπως πάντα: Άκρα του τάφου σιωπή!!


Δήμαρχε καλωσορίζουμε την αλλαγή τακτικής στην επικοινωνία που εγκαινιάζεις με την απάντησή σου. Επιθυμούμε όμως να σχολιάζεις με ειλικρίνεια και υπευθυνότητα  την καλόπιστη κριτική που  δέχεσαι. Και μη διστάζεις να παραδέχεσαι την ανεπάρκεια της διοίκησής σου σε επιμέρους τομείς, που είναι πλέον κοινή πεποίθηση ότι αδυνατείς να διαχειριστείς.


Ακτιβιστής


Το σχέδιο "ανάπλασης"




Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

1 comments:

  1. ΧΡΗΣΤΟΣ ΡΟΜΠΕΣΗΣ


    Καλά, τα μεγαλεπήβολα σχέδια και τα έργα πνοής
    που πάντα μα πάντα γίνονται στην περαία ,
    σε εμάς που έτυχε να κατοικούμε
    και να είναι και η έδρα της τουριστικής επιχείρησης μας
    στην παραλιακή ζώνη ανάμεσα στο ΑΚΤΙΟ και στο ΠΙΚΠΑ
    και όχι πάνω σε καμιά βουνοκορφή
    θα μας δώσει κάποιος αρμόδιος μια σοβαρή εξήγηση γιατί,
    δεν ανάβουν τα φώτα του δημοτικού φωτισμού από τον χειμώνα ?
    Γιατί δεν καθαρίζεται όπως παλιά η παραλία από τα σκουπίδια
    με το σωστό μηχάνημα που έχει ο δήμος
    αλλά στην θέση του ήρθε δυο φορές ένα τρακτέρ
    και το μόνο που έκανε ήταν να τα σκεπάσει ?
    Φυσικά ,αν ρωτήσω για την έλλειψη πεζόδρομου
    ώστε να κάνουν την βόλτα τους και την γυμναστική τους
    ……οι καρδιακοί και λοιποί ταλαιπωρημένοι κάτοικοι της αγίας τριάδας με ασφάλεια, μήπως
    θα γίνω υπερβολικός ?
    Φυσικά για κανένα δέντρο να φυτευτεί
    ώστε να βρίσκουν μια όαση δροσιάς οι επισκέπτες της παραλίας μας
    και κανένα παγκάκι για να ξεκουράζονται και να αγναντεύουν την απίθανη θέα ,
    όπως έχουν τα άλλα δημοτικά διαμερίσματα,
    μήπως με καθιστά αγενή απέναντι στην δημοτική αρχή
    και έτσι θα ……..συνεχιστεί η τιμωρία μου?

    ΚΥΡΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΒΕΤΕ ΟΤΙ ΚΑΛΟΙ ΚΑΙ ΑΞΙΟΙ ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ
    ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΑΡΧΟΝΤΩΝ ΟΤΑΝ ΠΑΡΑΓΟΥΝ
    ΕΡΓΟ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ
    ΝΑ ΤΙΜΩΡΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΤΕΒΗΚΑΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ
    ΜΕ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΚΙΑ ΤΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.