Μια ουσιαστική κουβέντα για το θέμα της εκπεμπόμενης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και τους κινδύνους που δημιουργεί στους κατοίκους έγινε στην τελευταία (12η) συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού. Μια κουβέντα που δεν μας φαίνεται να έχει όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα. Η συζήτηση του θέματος προκλήθηκε από την κινητοποίηση κατοίκων της Μηχανιώνας εξαιτίας του πολλαπλασιασμού των κεραιοσυστημάτων τοποθετημένων σε μια περιορισμένη έκταση, πλησίον των σχολικών μονάδων της πόλης και με διαρκώς αυξανόμενη ισχύ.

Οι εκπρόσωποι της επιτροπής των διαμαρτυρόμενων κατοίκων της Νέας Μηχανιώνας Γιάννης Ιορδανίδης, Σπύρος Κουζινόπουλος και Δημήτρης Μανίκας, που πήραν το λόγο, περιέγραψαν με τα μελανότερα χρώματα την εφιαλτική κατάσταση που δημιουργείται στην περιοχή, με τη μετατροπή της από τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας αυθαίρετα και στα μουλωχτά σε «πάρκο κεραιών», με ότι αυτό συνεπάγεται σε βάρος της υγείας.


Όπως χαρακτηριστικά είπαν οι εκπρόσωποι των κατοίκων:

«Αγωνιούμε για την υγεία και την ίδια τη ζωή τη δική μας και των οικείων μας, πολύ περισσότερο που ανάμεσά μας υπάρχουν νήπια, μικρά παιδιά, καρδιοπαθείς με βηματοδότη, φιλάσθενα άτομα, υπερήλικες και κυρίως εκατοντάδες μαθητές. Θα σας είναι δε γνωστές οι επιπτώσεις αυτών των συστημάτων κεραιών στους πολίτες, πολύ περισσότερο που καθώς εκπέμπουν ισχυρότατο σήμα 3D, σαρώνουν όλη την περιοχή σε απόσταση πέντε και πλέον χιλιομέτρων με την ισχυρή μαγνητική τους ακτινοβολία».

Η συζήτηση βέβαια γενικεύτηκε και συμπεριέλαβε και το παράνομο κεραιοσύστημα της Αγίας Τριάδας που πάνω από τέσσερα χρόνια τώρα "βομβαρδίζει" το χωριό και κυρίως τους μικρούς μαθητές του δημοτικού σχολείου που βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 60 μέτρων. Η τοποθέτηση του Δημάρχου που εξεδήλωσε την απαισιοδοξία του για την αντιμετώπιση του προβλήματος αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι απίθανο κάποιος να δικαιωθεί απέναντι στην "παντοδυναμία" των εταιριών κινητής τηλεφωνίας αλλά κυρίως το μόνιμο σπέκουλό του ότι μόνος αυτός δήθεν μάχεται το ζήτημα των κεραιών της Αγ. Τριάδας ξεσήκωσε αντιδράσεις από κατοίκους και γονείς της Αγίας Τριάδας που αντιπαλεύουν πραγματικά για την κατεδάφιση των παράνομων κεραιοσυστημάτων. Μάλιστα αποκαλυπτική της αλήθειας ήταν η παρέμβαση του κ. Ιωσήφ Μισαλέμη που επέκρινε ανοιχτά τον Δήμαρχο γιατί στο θέμα της κεραίας της Αγίας Τριάδας δεν επενέβη πιο αποφασιστικά. «Είχατε απόφαση κατεδάφισης, αλλά εσείς δεν δείξατε πυγμή και τσαμπουκά», είπε, ενώ επέκρινε και αυτούς που νοικιάζουν χωράφια και ταράτσες για την εγκατάσταση κεραιών, χωρίς να σκέφτονται το κακό που προκαλείται στο κοινωνικό σύνολο.

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Γιάννης Μαυρομάτης προσπάθησε να θέσει το ζήτημα στην πραγματική του διάσταση προτείνοντας μια συνολική χωροτακτική διάταξη των κεραιών μετά από υποδείξεις του δήμου προς τις εταιρείες. Πρόταση που έχει δύο σκέλη ή τοποθετήσεις πολλών σταθμών με χαμηλή ισχύ διάσπαρτα σε όλα τα διαμερίσματα του δήμου ή απομάκρυνση και δημιουργία πάρκου σε μεγάλες αποστάσεις από κατοικημένες περιοχές. Μάλιστα επιβεβαίωσε αυτό που είναι πλέον πανκοίνως γνωστό ότι συνήθως οι μετρήσεις που ζητούνται από τους κατοίκους και με περισσή ευκολία γίνονται για την εκπεμπόμενη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία δικαιώνουν πάντα τις εταιρίες, που είναι και οι χορηγοί των εργαστηρίων μετρήσεων. Και δεν είναι άγνωστο πλέον ότι τα αντίστοιχα τμήματα που κάνουν τις μετρήσεις (όπως τονίστηκε και από άλλους ομιλητές) χρηματοδοτούνται από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.

Η επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Ντίνα Μώραλη, παίρνοντας το λόγο, ζήτησε να στηριχθούν ουσιαστικά οι προσπάθειες των αγωνιζόμενων κατοίκων της Νέας Μηχανιώνας. Και παρατήρησε ότι όλο το νομικό πλαίσιο είναι όχι για την προστασία της υγείας των πολιτών, αλλά για την κερδοφορία των εταιριών. «Όλο το σύστημα είναι υποστηρικτικό για να λειτουργεί υπέρ του κεφαλαίου, αδιαφορώντας για την υγεία των πολιτών».

Καθαρή θέση συμπαράστασης στον αγώνα των κατοίκων πήρε και ο κ. Κουκουρίγκος προτρέποντας του συναδέλφους του για άμεσα μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος.

Δυστυχώς όμως επεκράτησαν πεσιμιστικές διαθέσεις από τους περισσότερους συμβούλους που στα πλαίσια που βλέπουν τα θέμα αδυνατούν να καταστούν αισιόδοξοι για τη λύση του οξυμένου αυτού ζητήματος.

Και σαν να μην έφτανε η απαισιοδοξία που εκφράστηκε υπήρξαν και οι κατηγορίες από πλευράς του κ. Στεφανίδη προς τους πρώην συνεργάτες του στην διοίκηση πως "λάκισαν" όπως είπε διευκρινίζοντας ότι ενώ καλούσαν σε κινητοποίηση τους κατοίκους - για τον πύργο της Cosmote τον περασμένο Οκτώβρη - δεν συνέχισαν με συνέπεια τον αγώνα. Με αποτέλεσμα να εισπράξει τον χαρακτηρισμό του "κεραιοκάπηλου" από τον Αντιδήμαρχο κ. Τσακμάκα.


Ο πρόεδρος κ. Κούτουκας έθεσε τον επίλογο με την υιοθέτηση των προτάσεων της επιτροπής κατοίκων, τονίζοντας πως δεν είναι αισιόδοξος για την απομάκρυνση.Και πως αλήθεια να είναι; Αφού με την ανοχή του εκάστοτε συστήματος εξουσίας αυτές τοποθετούνται; Είτε είναι οι νομοθετικές ρυθμίσεις της κεντρικής εξουσίας είτε οι διευκολύνεις, τα σταβά μάτια, η αδιαφορία ή και η συστηματική "απαισιοδοξία" και έλλειψη διάθεσης για ρήξεις των τοπικών αρχόντων.

Ακούστε την συζήτηση που έγινε στην συνεδρίαση:
Μέρος 1ο

Μέρος 2ο


Σχετικά άρθρα:

Η  Περιφέρεια  καλεί   το   Δήμο   Θερμαϊκού   να   κατεδαφίσει   τις    παράνομες   κεραίες    στην    Αγία  Τριάδα

Κεραίες Αγίας Τριάδας: Μπαλάκι μεταξύ ανευθυνοϋπεύθυνων η υγεία των παιδιών της Αγίας Τριάδας

Κεραίες Αγίας Τριάδας: Πως και ποιοι κάνουνε γαργάρα την απόφαση κατεδάφισης ;;



Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

1 comments:

  1. "Κεραιοκάπηλοι", "Σαντόπληκτοι", "σκουπιδοφάγοι" , "ομαδάκηδες" , "ψαροφάγοι" και πάει λέγοντας...
    Σας κάνουμε χάζι... συνεχίστε!
    Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;
    Το "Μαύρα σκυλιά, άσπρα σκυλιά, όλοι οι σκύλοι μια γενιά" ;!
    gnborn2shoot

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.