του Ακτιβιστή

Ένα από τα ζητήματα που απασχόλησε έντονα (και διαρκώς από τις τελευταίες εκλογές μέχρι και σήμερα) τους δημότες του Θερμαϊκού, πυροδότησε έντονες αντιπαραθέσεις αλλά και ως ένα βαθμό συνετέλεσε και στο αποτέλεσμα των εκλογών του '10 ήταν το πρόστιμο που είχε καταλογιστεί στον πρώην Δήμο Μηχανιώνας για την κατασκευή των αυθαίρετων κατασκευών από επαγγελματίες στην οδό Πολυτεχνείου, τα γνωστά τσαρδάκια. Μια πολεοδομική παράβαση στην οποία βασίστηκε όλη η επικοινωνιακή εκστρατεία του συνδυασμού Αλεξανδρή προκειμένου να πλήξει την υποψηφιότητα του Γιάννη Μαυρομάτη και που τελικά το πέτυχε.

Το πρόστιμο των 
2.600.000 ευρώ που επέβαλλε αρχικά η Πολεοδομία Θέρμης, είχε φτάσει με τις προσαυξήσεις (πρόστιμα διατήρησης 2007) της διοίκησης Αλεξανδρή κοντά στα -2009) τα 4.000.000 ευρώ.

Και όλα αυτά για τις γνωστές ξύλινες κατασκευές που είχαν γίνει επί δημαρχίας Κούτουκα στην Μηχανιώνα, διατηρήθηκαν επί Μαυρομάτη και τελικά κατεδαφίστηκαν αποκαλύπτοντας την πανέμορφη θέα του λιμανιού της πόλης.

Παρότι όμως είχαν κατεδαφιστεί και παρά την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης που ακύρωσε την απόφαση που επέβαλε τα πρόστιμα και ανέπεμψε την υπόθεση στην Πολεοδομία (ΕΔΩ), αλλά και παρά τις διαρκείς και επαναλαμβανόμενες διαβιβάσεις της ακυρωτικής απόφασης του εφετείου από την Πολεοδομία Θέρμης προς την ΔΟΥ Καλαμαριάς, ΥΠΕΚΑ και Περιφέρεια για την αναστολή των προστίμων, όχι δεν είδαμε κάποια αντίστοιχη κινητικότητα από την διοίκηση του Δήμου Θερμαϊκού (στον οποίο είχε καταλογιστεί το πρόστιμο άλλωστε) αλλά τουναντίον διαπιστώναμε μια αρθρογραφία των στελεχών του (Κούτουκας, Λαζαρίδης, Στεφανίδης- δείτε: 
Απάντηση του Κώστα Κούτουκα στον Γιάννη Μαυρομάτη για τα πρόστιμα.
4.000.000 ευρώ τα χρέη του Δήμου Θερμαϊκού για τα τσαρδάκια της Μηχανιώνας
μέσω εντύπων και ιστοσελίδων με την οποία μας έδιναν την εντύπωση πως νοιαζόταν περισσότερο να διατηρείται μια ασαφής κατάσταση (από πλευράς υπηρεσιών) σχετικά με τα πρόστιμα παρά να αρθούν (πολιτικοί φυσικά οι λόγοι που υπαγόρευαν αυτήν την αδικαιολόγητη τακτική). Τι κι αν από τότε ο κ. Μαυρομάτης κραύγαζε πως απαιτείτο μια απλή αίτηση του Δήμου Θερμαϊκού με την οποία θα ζητούσαν την έκδοση της δικαστικής εντολής που θα υλοποιούσε την απόφαση του δικαστηρίου και με την οποία θα ανέστελε η ΔΟΥ Καλαμαριάς την είσπραξη των δόσεων για τα πρόστιμα (Δε θέλουν να απαλλαγεί ο Δήμος από το πρόστιμο για τα «Τσαρδάκια»).

Ακολούθησε η έκδοση του Ν. 4014/11 περί αυθαιρέτων στον οποίο θα μπορούσε να γίνει αίτηση για υπαγωγή στις ευεργετικές διατάξεις του. Και φυσικά δεν έγινε. Ο νόμος 4014 κρίθηκε αντισυνταγματικός. Ήρθε όμως ο νέος 4178/2013 
με τον οποίο απαλλάσσεται πλέον οριστικά ο δήμος Θερμαϊκού από τα πρόστιμα. Η παράγραφος 4 του άρθρου 23 ορίζει πως:
"Αυθαίρετες κατασκευές, που έχουν κατεδαφιστεί πριν την 28.07.2011 για τις οποίες έχουν βεβαιωθεί πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης στην αρμόδια φορολογική αρχή, υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος με την καταβολή παραβόλου ποσού 500 ευρώ. Για την υπαγωγή υποβάλλεται αίτηση, τεχνική έκθεση Μηχανικού και αποδεικτικά στοιχεία για την κατεδάφιση, δεν απαιτούνται πρόσθετα στοιχεία και σχέδια και εφαρμόζεται η διαδικασία διαγραφής ανείσπρακτων βεβαιωθέντων προστίμων κατά τις διατάξεις του παρόντος νόμου."

Με την συγκεκριμένη λοιπόν νομολογία αίρονται οριστικά τα πρόστιμα και πιθανότητα θα επιστραφούν και τα ποσά που έχουν καταβληθεί έως σήμερα, δίνοντας ανάσες στην άθλια οικονομική κατάσταση του Δήμου.

Και επειδή έσπευσε να μας πληροφορήσει ο κ. Αλεξανδρής πως "μετά από συντονισμένες ενέργειες και επαφές του Δημάρχου Γιάννη Αλεξανδρή με αρμόδιους κυβερνητικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες στην Αθήνα, περιλήφθηκαν στο προς ψήφιση σχέδιο νόμου διατάξεις με τις οποίες δίνεται η δυνατότητα στο Δήμο Θερμαϊκού να προβεί σε οριστική τακτοποίηση του θέματος μέσω διαγραφής του προστίμου" να αναφέρουμε πως έχουμε διαπιστώσει πολλές παρεμβάσεις της Πολεοδομίας με έγγραφά της προς το ΥΠΕΚΑ για την επίλυση του χρονίζοντος προβλήματος που μάλλον συνέτειναν στην διευθέτηση του και προφανώς εκτιμούμε την εξήγηση και πομπώδη θριαμβολογία του Δημάρχου ως κενής περιεχομένου.


Τέλος καλό, όλα καλά λοιπόν για τους δημότες.
Ας ελπίσουμε όμως ότι οι προσεχείς εκλογές του Μαΐου θα δώσουν στον τόπο την ηγεσία εκείνη που θα μπορεί να συνδιαλέγεται, να σχεδιάζει και να διεκδικεί προς όφελος των πολιτών και δεν θα συνωμοτεί με γνώμονα μόνο το παραταξιακό της συμφέρον.

Σχετικές αναρτήσεις:

Δε θέλουν να απαλλαγεί ο Δήμος από το πρόστιμο για τα «Τσαρδάκια»


Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.